Voetgangers in Peking tijdens de zware smog van afgelopen week
NOS Nieuws

Peking geeft voor 't eerst hoogste smog-alarm af

Peking heeft voor de komende dagen voor het eerst in de geschiedenis code rood, het hoogste smogalarm, afgegeven. Scholen krijgen het dringende advies hun deuren gesloten te houden, zodat kinderen niet meer de straat op hoeven. Ook ouderen wordt aangeraden binnen te blijven. Verder worden alle bouwactiviteiten in de stad stilgelegd en publieke evenementen in de buitenlucht afgeblazen.

Code rood geldt van dinsdagochtend 07.00 uur (plaatselijke tijd) tot donderdagavond 24.00 uur.

Vorige week kampte Peking ook met zeer zware smog, maar toen hield het stadsbestuur vast aan code oranje. De inwoners van de Chinese hoofdstad waren daar woedend over, zegt correspondent Marieke de Vries vanuit Peking.

Kraampjes

Ouders waren boos dat hun kinderen door de smog naar school moesten en oudere verkopers stonden gewoon achter hun kraampjes op straat. "Wat is ervoor nodig om code rood af te kondigen?", vroeg men zich verontwaardigd af.

Het stadsbestuur lijkt die fout niet nogmaals te willen maken. Nu er voor de komende drie - windstille - dagen weer zware luchtverontreiniging voorspeld is, is besloten de hoogste alarmfase af te geven.

Fabrieken

Bij zware luchtverontreiniging moeten ook vervuilende fabrieken in de omgeving van Peking hun productie terugschroeven, 'vieze' vrachtwagens mogen de stad niet meer in en alle bouwactiviteiten in de stad worden stilgelegd.

Bij code rood mogen de ene dag auto's met even nummerborden de weg op, en de volgende dag auto's met oneven kentekenplaten. Overigens hebben vooral zeer rijke Chinezen een eigen auto, benadrukt Marieke de Vries. In de meeste gevallen beschikken zij over meerdere auto's, met even én oneven kentekens.

Jaarlijks overlijden in China 700.000 mensen aan de gevolgen van de zware luchtverontreiniging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl