President Obama tijdens zijn toespraak in de Oval Office
NOS Nieuws

'Obama houdt vast aan strategie tegen terrorisme'

President Obama heeft in zijn tv-toespraak geen nieuwe maatregelen aangekondigd in de strijd tegen terrorisme. "Het is geen drastisch ander beleid dat we van Obama horen. Steady as we go", zegt correspondent Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal.

Obama hield bij hoge uitzondering een toespraak vanuit het Oval Office om Amerikanen bij te praten over de strijd tegen terrorisme.

"Obama heeft zich niet laten verleiden tot vergaande terreurmaatregelen. Hij gaat door met het bombarderen van Syrië, het ontregelen van IS en het opjagen van terroristen."

Politiek onhaalbaar

Verder riep Obama tijdens zijn toespraak nogmaals op tot strengere wapenwetten. De verkoop van zware wapens moet aan banden worden gelegd en er moet een wapenverbod komen voor mensen die op een no-fly-list staan.

Maar die maatregelen lijken politiek onhaalbaar. "Beide maatregelen zijn vorige week tijdens een stemming in de Senaat weggestemd door de Republikeinse meerderheid, die niets moet hebben van een beperking van het wapengebruik", zegt Van der Horst.

Ook had Obama geen concreet plan om jihadisten van eigen bodem aan te pakken. "Hij erkent dit probleem wel, maar blijft verder vaag hoe hij die terroristen wil opsporen of aanslagen zoals in San Bernardino wil voorkomen."

Visa-controle

De enige nieuwe maatregel die Obama aankondigde was strengere controle van buitenlanders die zonder visum het land binnenkomen. Hij wil het visa-systeem aanpassen.

Daarbij gaat hij kijken naar het Visa Waiver Program waarmee Europeanen zonder visum de VS kunnen binnenkomen. "Dat moet voorkomen dat teruggekeerde Syrië-strijders in Europa gemakkelijk naar de VS kunnen reizen. Daar zal hij waarschijnlijk een meerderheid voor krijgen in de Senaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl