Dirigent Harnoncourt stopt ermee

Nikolaus Harnoncourt toen hij de Wolfgang Schüssel-Award kreeg dit jaar EPA

De Oostenrijkse dirigent Nikolaus Harnoncourt beëindigt zijn carrière. "Mijn fysieke krachten dwingen mij af te zien van mijn plannen voor de toekomst", schrijft de vermaarde orkestleider (86) in een handgeschreven brief aan zijn publiek.

Hij bedankt daarin de mensen voor hun aandacht. "Tussen ons op het podium en u in de zaal heeft zich een ongewoon diepe relatie opgebouwd, we zijn een gelukkige gemeenschap van ontdekkers geworden", schrijft hij.

Harnoncourt zou afgelopen weekend in de Musikverein in Wenen een Bach-programma dirigeren met zijn orkest Concentus Musicus.

De Oostenrijkse dirigent kwam regelmatig in Nederland. In 1975 werd hij voor het eerst uitgenodigd om de Johannes-Passion van Bach te dirigeren bij het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Hij geldt als een van de wegbereiders van de historische uitvoeringspraktijk in de oude muziek (Monteverdi, Bach en Mozart). Daarbij was een grondige bestudering van de originele bronnen zijn uitgangspunt. Het bronnenonderzoek leidde vaak tot ontdekkingen en nieuwe interpretaties.

Eredirigent

Harnoncourt bleef bijna veertig jaar lang gastdirigent bij het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2000 werd hij zelfs tot ere-gastdirigent van het orkest benoemd.

De dirigent deed gastoptredens met diverse orkesten, onder meer in Berlijn en Wenen. Daarnaast leidde hij operaproducties in Milaan, Zürich en Wenen. Harnoncourt had voor de komende tijd nog meerdere concerten gepland staan. Het is niet bekend wie zijn werk overneemt.

STER Reclame