Politie bij het metrostation Leytonstone Reuters

Het is nog onduidelijk wie de dader is van de steekpartij van gisteravond in de Londense metro. Britse media melden dat het mogelijk gaat om een man van 29. Door de verhalen en beelden van getuigen wordt wel langzaam duidelijk wat er zich heeft afgespeeld in station Leytonstone, in het noordoosten van Londen.

Het steekincident was rond 19.00 uur (lokale tijd). Een man die het station binnenging om op de metro te stappen, zag mensen naar buiten rennen. "Ik had gelijk door dat het niet zomaar een vechtpartij was." Even later zag hij de dader staan. "Hij had een mes van zo'n zeven centimeter lang. Het leek op een hobbymes. Naast hem lag een slachtoffer."

Dit is voor Syrië, jullie bloed zal vloeien.

Riep de dader volgens ooggetuigen

Bij de steekpartij is een man zwaargewond geraakt. Ook zijn er twee lichtgewonden. Op een filmpje is te zien dat er een plas bloed op de grond ligt. De eigenaar van een winkel in het station vertelt dat de dader herhaaldelijk op een slachtoffer insloeg, voor hij hem neerstak. "Iedereen rende weg, het was doodeng."

'Het was heel eng'

De aanvaller riep volgens meerdere ooggetuigen "Dit is voor Syrië, jullie bloed zal vloeien". De politie ziet het incident om die reden als een terreurdaad. 

Taser

Agenten waren na ongeveer 10 minuten ter plaatse en hadden in eerste instantie moeite met het inrekenen van de dader. Op beelden is te zien dat een politieagent enkele keren tevergeefs een taser afschiet op de dader.

Uiteindelijk lukte het om hem tegen de grond te werken en te boeien. Onderweg naar de politiewagen schreeuwden mensen volgens een voorbijganger naar de dader en gooiden ze met spullen.

#YouAintNoMuslimBruv

Op Twitter is wereldwijd inmiddels de hashtag YouAintNoMuslimBruv (je bent geen moslim, broeder) trending. Volgens ooggetuigen riep een voorbijganger "You ain't no muslim bruv, you're an embarrassment" naar de dader. Twitteraars nemen het over om steun te betuigen.

STER reclame