Maarten Willemse met de 'ontvreemde' Persoonlijkheidsprijs
NOS Nieuws

Gestolen Cameretten-Persoonlijkheidsprijs weer keurig ingeleverd

Cabaretier Maarten Willemse, die vorige week een relletje veroorzaakte door de Persoonlijkheidsprijs van het Cameretten cabaretfestival stiekem mee naar huis te nemen, heeft de bokaal deze week keurig teruggegeven.

Toen Willemse zondag hoorde dat de jury de Persoonlijkheidsprijs dit jaar niet zou uitreiken en dat hij er dus voor niets op had gewacht, werd hij "zo recalcitrant" dat hij "zich over de bokaal had ontfermd".

Dit schreef hij er op 29 november over op Facebook:

Maarten Willemse: "Ik voelde me er wel schuldig over, ik heb m'n hele leven nog nooit iets gejat. Toen Eveline Mol, de artistiek coördinator van Cameretten, me belde en zei dat ze de prijs graag terug wilden hebben, heb ik meteen aangeboden hem langs te komen brengen. Ik hem hem haar op straat overhandigd."

Willemse legt uit dat zijn irritatie vooral voortkwam uit het feit dat de jury helemaal niet uitlegde waarom de Persoonlijkheidsprijs dit jaar niet werd uitgereikt. "Ik heb een heel persoonlijk, kwetsbaar programma gemaakt over mijn moeder, en ook de programma's van de anderen waren vaak heel persoonlijk. Zegt de jury nu dat we over te weinig persoonlijkheid beschikken?"

Ook had hij van de organisatie van een cabaretfestival wel wat meer humor verwacht. "Ik begrijp dat er twee kampen waren: één dat het een goede grap vond en één waar het erg gevoelig lag."

Theo Maassen

Eveline Mol lacht. "Nee hoor, er was maar één kamp en dat vond het wel leuke humor en een mooie persiflage op Theo Maassen en zijn PSV-cup, maar iedereen vond dat die prijs terug moest." Ze heeft wel enig begrip voor de verontwaardiging van Willemse zegt dat de organisatie er wel wat van heeft geleerd. "De jury hoeft geen verantwoording af te leggen over het niet uitreiken van de prijs, maar de kandidaten en het publiek in de zaal moeten wel begrijpen hoe het werkt."

Nico Baars, die dit jaar de jury voorzat, kan er ook om lachen, maar zegt dat Willemse had kunnen weten hoe het werkt. "Bij Cameretten worden een juryprijs en een publieksprijs uitgereikt. En de regels schrijven voor dat er daarnaast ook, aan iemand die niet in de prijzen is gevallen, een Persoonlijkheidsprijs gegeven kan worden. Dat moet dan iemand zijn die duidelijk op een podium thuishoort, maar er nu nog niet helemaal klaar voor is."

Mol verwijst naar de de Wikipedia-pagina van Cameretten als bewijs dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat de Persoonlijkheidsprijs wordt uitgereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl