NOS Nieuws

Nieuwe haarscherpe foto's van Pluto

  • NASA
    De overgang van de ijsvlakte naar de bergen
  • NASA
    Inslagkraters van meteorieten
  • NASA
    Het ruwe oppervlakte van de dwergplaneet

NASA heeft nieuwe foto's gepubliceerd van Pluto. Het gaat om afbeeldingen die de sonde New Horizons maakte toen die in juli voorbij de dwergplaneet scheerde.

De foto's zijn zeer gedetailleerd: de resolutie is ongeveer 80 meter per pixel. De sonde nam de foto's over een lengte van 80 kilometer op een afstand van 12.500 kilometer.

Op de afbeeldingen is de ijsvlakte te zien die wetenschappers Sputnik Planum noemen en de overgang naar de ijsbergen die al-Idrisi Montes zijn gedoopt. "De nieuwe details die we zien bevestigen onze indruk dat de bergen enorme ijsblokken zijn die naar deze plek zijn getuimeld en geduwd, gezien de verfrommelde randen van het verbrokkelde materiaal eromheen", schrijft NASA.

Terugkijken in de geschiedenis

Ook ontdekten de wetenschappers door inslagkraters van meteorieten dat het ijs op de planeet is opgebouwd uit meerdere lagen. "Door die kraters kunnen we terugkijken in de geschiedenis en de geologie van Pluto herleiden."

"Dit zijn de beste close-ups die van Pluto die we de komende decennia zullen hebben", aldus NASA. "Deze kwaliteit foto's waren van Mars of Venus pas jaren na de eerste fly-by beschikbaar."

New Horizons is nog steeds bezig met het doorsturen van informatie die is verzameld over Pluto. De verwachting is dat pas eind 2016 alle data binnen zijn.

De sonde zelf is doorgevlogen naar een hemellichaam ruim 6 miljard kilometer van de aarde. Daar zal hij over drie jaar aankomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl