Een medewerker van een chocoladefabrikant keurt de letter W
NOS Nieuws

We verorberen 22 miljoen chocoladeletters

Omdat veel consumenten denken dat ze met een chocoladeletter M extra veel chocola krijgen, behoort deze nog steeds tot de populairste letters. Maar ook van de S (van Sint), de P (van Piet) en de J (van populaire namen als Jeroen en Joost) maken chocoladefabrieken als Droste en Verkade en banketbakkers de grootste aantallen.

Jaarlijks kopen de Nederlanders zo'n 22 miljoen chocoladeletters. Zo'n 80 procent van de letters is van melkchocolade, 12 procent is puur en 8 procent is witte chocolade. Sinds een aantal jaren hebben ook kinderen als Quirine en Zoë hun eigen letter. Begin deze eeuw weigerden veel producenten nog letters als de Q, X en Y te maken omdat er te weinig vraag naar was. Maar het schrijven van boze brieven heeft er uiteindelijk mede voor gezorgd dat bijna alle (huis)merken nu het hele alfabet beschikbaar hebben.

Minder vraag is er de laatste jaren naar letters als F en E, van klassieke namen als Frans en Eduard. "Die namen hoor je nog wel, maar veel minder dan vroeger. En dat merken wij natuurlijk", aldus Liesbeth Lindeboom van de gelijknamige banketbakkerij in Zwolle. Dit jaar hebben ze daar zo'n 1500 letters gemaakt. "We hadden ook een order voor 250 letters X. Van een bedrijf met een X in de naam."

Babynamen

Droste en Verkade zijn zo'n beetje de enige A-merken, voor de rest wordt de markt gedomineerd door huismerken van bijvoorbeeld Albert Heijn, Hema en Kruidvat. De huismerken worden bijna allemaal gemaakt in Rotterdam bij Baronie De Heer.

Droste (sinds 1863) produceert dit jaar ruim een miljoen letters. "Wij houden niet bij welke namen de pasgeboren baby's krijgen", zegt verkoopdirecteur Harald Noppers. "Onze klanten doen dat. Op basis van de verkopen dit jaar zullen ze in april 2016 aan ons opgeven wat ze volgend jaar willen. Dus als ze nu N's tekortkomen, bestellen ze er volgend jaar meer van. Zo werkt dat."

Aantallen melkchocolade letters van Droste

 
aantalletters
100 tot 1000U Q X Y
1000 tot 3000Z F V I
3000 tot 10.000O G N W K C H
10.000 tot 15.000T D E P R L B
meer dan 15.000A J S M

Bij Lindeboom maken ze de letters grotendeels op bestelling. "De laatste dagen voor Sinterklaas krijgen we ook altijd klanten van wie de letter in de supermarkt is uitverkocht. Voor ons is dat natuurlijk geen probleem. Wij maken desgevraagd de letters tot op het laatste moment."

De patisserie experimenteert ook met smaken. Zo werd er dit jaar een butterscotch/zeezout-variant gemaakt. "Heel erg smakelijk", zegt Lindeboom. "Die is ook erg populair geworden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl