NOS Nieuws

Irak boos over 'Turkse inval'

De Iraakse premier Abadi heeft Turkije opgeroepen om een groep militairen die gisteren Noord-Irak binnentrok, zo snel mogelijk weer terug te halen. Abadi zegt dat de troepenverplaatsing niet met hem is afgestemd en dat hij de komst van de militairen ziet als een inval.

De Turkse militairen gaan in de buurt van Mosul Iraakse strijders trainen. Die groep, bestaande uit vrijwilligers en voormalige agenten, wil vervolgens proberen om terreurgroep IS uit Mosul te verdrijven. Maar Abadi zegt dat hij nergens toestemming voor heeft gegeven en dat Turkije de soevereiniteit van Irak schendt.

De omvang van de Turkse troepenmacht in Noord-Irak is niet duidelijk. Het zou gaan om enkele honderden trainers en militairen en tientallen gepantserde voertuigen.

Een Turkse bron zegt tegen persbureau Reuters dat Turkije al jaren militairen en andere strijders traint in Noord-Irak, zij het op een kleinere schaal dan nu de bedoeling is. Volgens de bron hoort de uitzending van nieuwe trainers en militairen bij dat programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl