NOS Nieuws

Vechtsporters weer welkom in Amsterdam

In Amsterdam is gisteravond voor het eerst in vijf jaar een kickboksgala gehouden. Daarmee is een einde gekomen aan een ban op zulke gala's in de hoofdstad. Burgemeester Van der Laan had die in 2010 ingesteld, omdat vechtsportgala's volgens hem netwerkbijeenkomsten van criminelen waren. Het evenement 'Glory 26' in de RAI werd bijgewoond door minister Schippers van Sport en door Van der Laan.

Van der Laan vertelde dat er sinds 2010 grote stappen zijn gezet en dat er, na de aanvankelijke boosheid, goede gesprekken op gang zijn gekomen. "De mensen uit de vechtsport hebben mij laten zien dat ik veel beter onderscheid moet maken tussen de mensen uit de misdaad aan de ene kant en de sporters en de grote massa die helemaal te goeder trouw is aan de andere kant."

Edwin Cornelissen van NOS Langs de Lijn zag opmerkelijk veel BN'ers over de zwarte loper naar binnen gaan en concludeert dat het kickboksgala weer salonfähig is. Iedereen werd verwelkomd met een langgerekt "Helloooo Amsterdam". Maar er werd geen alcohol geschonken en ook de vip-tafels waren verdwenen. Zulke maatregelen moesten criminelen buiten de deur houden.

Compliment voor Hoost en Coenen

Van der Laan noemde met name Ernesto Hoost en Marloes Coenen als de mensen "die hebben laten zien dat ze de sport echt wilden reinigen". "Toen heb ik gezegd: oké, als jullie dat doen, gaat het verbod van tafel en gaan we kijken of we het echt kunnen reinigen. Ik hoop dat vanavond een keerpunt is."

Lucia Rijker, die co-host van het gala was, stelde een Amerikaans keuringssysteem voor: "Het is heel belangrijk dat iedereen die zijn kind bij een sportschool afzet, zich veilig voelt en dat je weet dat de eigenaar een fatsoenlijke meneer is die credentials heeft of een degree aan de deur. Zoals je in Amerika een A- of een B-restaurant hebt, zo van: dit is een A-restaurant, hier kan ik veilig eten."

Wereldtitels

De ruim 7000 toeschouwers zagen hoe kickbokser Rico Verhoeven uit Halsteren in één ronde zijn Roemeense tegenstander knock-out sloeg en daarmee de wereldtitel in het zwaargewicht verdedigde.

In het weltergewicht kende de jury na vijf ronden de wereldtitel toe aan Nieky Holzken uit Helmond, ook bekend van de RTL-realityserie De knock-out van Brabant. Hij concludeerde opgewekt dat de burgemeester waarschijnlijk zijn mening heeft bijgesteld "omdat hij misschien toch naar mijn serie heeft zitten kijken met zijn vrouwtje op de bank".

  • ANP
    Burgemeester Van der Laan en minister Schippers vermaakten zich prima
  • ANP
    Nieky Holzken (l) had zijn opponent al na één ronde op de knieën
  • ANP
    Holzken blijft door zijn zege wereldkampioen zwaargewicht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl