Ruben oefent met zijn exoskelet
NOS Nieuws

Robotpak laat rolstoelpatient weer lopen

Voor het eerst in Nederland krijgt een rolstoelpatiënt met een dwarslaesie een robotpak mee naar huis waarmee hij in staat is weer te lopen. Dit zogeheten exoskelet is een stelsel van buizen en braces dat over de kleren wordt gedragen en met behulp van elektronica reageert op impulsen van de rompspieren. Het pak ondersteunt het gewicht en komt in beweging als het daartoe de opdracht krijgt.

Tien jaar geleden kreeg Nijmegenaar Ruben de Sain een motorongeluk. Hij liep een dwarslaesie op, waardoor zijn onderlichaam verlamd raakte. Sindsdien is hij gebonden aan een rolstoel. Maar de komende weken kan hij weer lopen, want hij mag het robotpak een aantal weken thuis uitproberen.

Ruben neemt deel aan een pilotproject van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. De afgelopen maanden is er hard geoefend om het pak te kunnen besturen en nu is het moment gekomen om ermee naar buiten te gaan. Voor Ruben een bijzonder moment: “Eindelijk kan ik van A naar B lopen en mensen recht in de ogen kijken. Dat is best emotioneel na tien jaar".

Na 10 jaar weer 'lopen': het voelt als vrijheid

Dit voelt als Robocop zonder wapen

Ruben de Sain

Dit is nog een proef. Het pak is voorlopig nog niet in productie voor andere patiënten. Revalidatiearts Ilse de Nes, die Ruben begeleidt, zegt: "Het robotpak zal nog verder ontwikkeld worden maar we vinden hem nu al wel zo goed dat we er mee gaan experimenteren. Ik geloof dat dit over een jaar of vijftien echt een vervanging is van de rolstoel."

Ruben is intussen heel enthousiast over zijn exoskelet. "Het voelt als Robocop zonder wapen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl