De Minions waren verkleed als Zwarte Piet
NOS Nieuws

Zwarte Piet en Minions samen op Utrechtse school

 • Marc-Robin Visscher

  Verslaggever

 • Marc-Robin Visscher

  Verslaggever

Bij de Sinterklaasviering op de Prinses Margrietschool in Utrecht zijn toch Zwarte Pieten aanwezig. Een deel van de ouders van de basisschoolkinderen was het niet eens met de beslissing van de school om Minions te laten komen, in plaats van Zwarte Piet.

De school heeft een heel scenario bedacht om Zwarte Piet te veranderen in een Minion, het gele figuurtje uit de filmreeks Verschrikkelijke Ikke. Dat gebeurde met een drankje: "Gebrouwen door de professor", vertelt schooldirecteur Ingrid Zoer. Maar niet alle ouders waren het eens met deze draai aan de sinterklaastraditie.

Minions helpen Sinterklaas in Utrecht

Even na 07.00 uur vanochtend verschijnen de eerste ouders bij het schoolgebouw. Ze hebben tassen vol schmink en zwartepietenpakken bij zich. "Wij accepteren niet dat onze kinderen zonder Zwarte Piet moeten opgroeien", zegt een moeder. "In de media zijn wij afgeschilderd als boze ouders. Maar wij zijn niet boos. We hebben met de school afgesproken dat onze kinderen de pieten krijgen die wij vroeger ook hebben gehad."

 • Marc Robin Visscher / NOS
  Ouders van leerlingen worden geschminkt
 • Marc Robin Visscher / NOS
  Schooldirecteur Ingrid Zoer bij het 'toverdrankje'

In een gebouw naast de school, waar de ouders zich verzamelen, wordt het een vrolijke schminkboel. Uiteindelijk komen er negen Zwarte Pieten naar buiten, die zich voegen bij Sinterklaas en zijn Minions.

Directeur Ingrid Zoer kijkt toe: "We zijn trots op de manier waarop we dit hebben opgelost", zegt ze: "Het was soms best een beetje lastig. Volgend jaar gaan we opnieuw kijken wat we met het Sinterklaasfeest doen. Dat is de manier denk ik, vooral in gesprek blijven met elkaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl