Dijsselbloem: banken opnieuw in de fout met rentederivaten

Banken hebben opnieuw fouten gemaakt bij klanten met rentederivaten. De afgelopen maanden hebben de banken duizenden dossiers opnieuw beoordeeld en gekeken of klanten recht hadden op compensatie. Volgens de toezichthouder zijn daarbij fouten gemaakt.

In Nederland zijn 17.000 rentederivaten aan mkb-bedrijven verkocht. Rentederivaten zijn bedoeld om renterisico's mee af te dekken. Nu de rente zo laag staat, hebben ze een negatieve waarde van miljarden euro's.

De banken moeten een substantieel aantal dossiers opnieuw bekijken en daarbij meer letten op het klantbelang, zegt toezichthouder AFM. Ook hebben de banken nog altijd dossiers waarbij er belangrijke informatie ontbreekt.

Fouten toezichthouder 

Ook de toezichthouder heeft fouten gemaakt, geeft de AFM toe. Bij het toetsen van de herbeoordelingen is niet alles goed gegaan. Bij de ene bank werd er strenger gecontroleerd dan bij de andere.

Inmiddels zijn er maatregelen genomen. De AFM zegt te betreuren dat het hele proces rond de rentederivaten hierdoor vertraging oploopt.

De komende tijd bespreekt de toezichthouder met de banken welke dossiers opnieuw beoordeeld gaan worden. Klanten krijgen pas in een later stadium te horen of het hun dossier betreft.

Banken zijn verrast en niet blij met de conclusie dat er fouten zijn gemaakt bij de herbeoordelingen. Ze willen snel weten wat er anders moet.

Evaluatie

Minister Dijsselbloem vindt de houding van de banken teleurstellend. Volgens hem hebben ze de regels niet goed toegepast. "Dossiers zijn slecht behandeld; voor een groot deel ging het onjuist en onzorgvuldig en dat is voor de ondernemers niet acceptabel."

Dijsselbloem vindt dat ook de AFM steken heeft laten vallen: die had eerder moeten onderkennen dat er dingen fout gingen. 

Er komt een onafhankelijke evaluatie van hoe dit heeft kunnen gebeuren. 

"De MKB-ondernemers wordt geen recht gedaan en daar ging dit nu juist om." Dijsselbloem benadrukt dat zorgvuldigheid nu voorgaat.

Ze hebben de bank centraal gezet

Financieel adviseur Patrick van Gerwen

Patrick van Gerwen van financieel adviesbureau Cadension heeft contact met mkb-ondernemers. Hij ziet veel dossiers over rentederivaten voorbij komen. Volgens hem was al snel duidelijk dat banken niet de klant centraal stelden bij de herbeoordelingen. "Ze hebben de bank centraal gezet en geprobeerd de schade te beperken."

Hij pleit ervoor dat alle dossiers opnieuw bekeken worden, maar de toezichthouder houdt het bij "een substantieel deel" van de dossiers.

STER reclame