'Geen verschil tussen kunstgras en natuurgras'
Is spelen op kunstgras competitievervalsing? Vergroot spelen op kunstgras de kans op blessures? Over deze vragen bogen deskundigen en clubbestuurders zich donderdag tijdens een door de KNVB georganiseerd kenniscongres 'Het ideale veld' op het trainingscomplex van Vitesse in Papendal.
Twee wetenschappers gaven antwoord. Frank Backx, hoogleraar sportgeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, concludeerde op basis van verschillende onderzoeken dat er geen verschil is tussen het totaal aantal blessures op kunstgras en natuurgras. "Kunstgras is niet gevaarlijker dan natuurgras", stelt hij.
'Evenveel gescoord, evenveel kaarten'
Wel is er op basis van de beschikbare onderzoeken een verhoogde kans op enkelblessures op kunstgras, is er wat betreft knieblessures geen verschil en werkt kunstgras mogelijk beschermend bij het voorkomen van onderbeenblessures.
Thijs Velema, van de nationale universiteit van Taiwan, maakte op basis van onderzoek duidelijk dat er op verschillende vlakken geen verschil is tussen spelen op kunstgras en natuurgras. "Er wordt evenveel gescoord, er worden evenveel gele en rode kaarten gegeven en de uitslagen verschillen ook niet echt", aldus Velema.
Een enquête onder spelers en technische staf van alle profclubs maakte duidelijk dat het merendeel voorstander is van spelen op gewoon gras. Van de ondervraagden vindt 78 procent dat alle wedstrijden op het hoogste niveau op natuurgras afgewerkt moeten worden.
Momenteel spelen met ADO Den Haag, SC Cambuur, Excelsior, Heracles Almelo, PEC Zwolle en Roda JC Kerkrade zes van de achttien eredivisieclubs op kunstgras en in de Jupiler League werkt al meer dan de helft van de clubs zijn wedstrijden af op kunstgras. Heracles Almelo en Cambuur Leeuwarden waren in het seizoen 2003/2004 de pioniers.
Voor Heracles-voorzitter Jan Smit is kunstgras de grote winnaar van het congres. "Onderzoek heeft aangetoond dat er geen verschil is", zei Smit. "Iedereen moet dat nu maar eens toegeven."