Minister Schultz met burgemeester Bruls van Nijmegen ANP

Sinds vanmiddag is het officieel: Nijmegen heeft een eigen eiland. Het heet Veur-Lent en is ontstaan doordat een scherpe bocht in de rivier bij Nijmegen en Lent is afgesneden met een nieuwe geul. Vanmiddag opende minister Schultz het voormalig stuk vaste land. 

In de bocht was de rivier erg nauw, waardoor er kans was op overstromingen. In 1993 en 1995 gebeurde dat en moesten duizenden mensen worden geëvacueerd. Door de geul wordt de waterstand 30 centimeter lager en kan twee keer zoveel water worden afgevoerd. Overstromingen moeten daardoor voortaan uitblijven. Het project heeft ruim 350 miljoen euro gekost.

Verzet

Niet iedereen was blij met de komst van het eiland. "Veel oude bewoners van Lent hebben gemengde gevoelens. Door het uitgraven van de geul ziet het dorp er heel anders uit. Veel Lentenaren probeerden het project tegen te houden, maar dat is mislukt", zegt Jan Rikken, oud-voorzitter van de wijkraad van Lent.

"We waren eigenlijk ook nooit bang dat de dijken door zouden breken. Maar inmiddels wordt het project geaccepteerd. We zien nu ook de positieve kanten", vult Rikken aan. 

Een rivierverbreding was nodig omdat de rivier op dit stuk erg smal is. Nu kan er dubbel zoveel water door.

Cor Beekmans, Rijkswaterstaat

Voor Rijkswaterstaat was de noodzaak van de geul er wel meteen. "Je kan je op twee manieren beschermen tegen een hoge waterstand; door dijken te verhogen of de rivier meer ruimte te geven. Een rivierverbreding was nodig omdat de Waal hier maar 350 meter breed is. Dat is erg smal, want verderop is de rivier anderhalve kilometer breed," zegt projectmanager Cor Beekmans. "Nu is de Waal vanaf hier tot aan zee veilig."

Maar het project is meer dan alleen bescherming tegen overstromingen, benadrukt Beekmans: "Je combineert het vergroten van de veiligheid met stadsuitbreiding." Op het nieuwe eiland stonden al huizen en de kersverse eilandbewoners krijgen gezelschap. Op Veur-Lent worden de komende jaren meer huizen en winkels gebouwd. 

STER reclame