AFP
NOS Nieuws

'Slachtoffers gemarteld bij gijzeldrama München 1972'

De Israëlische sporters die in 1972 door Palestijnse terroristen werden gedood bij het gijzeldrama in München, zijn gemarteld. Dat zeggen nabestaanden van de slachtoffers.

Tijdens de Olympische Spelen in 1972 gijzelde de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September een groep Israëlische atleten. Elf sporters kwamen om het leven. Twee van hen werden aan het begin van de gijzeling gedood in de appartementen, negen atleten kwamen om bij de bevrijdingsactie, waarbij de Duitse politie grote fouten maakte.

Gecastreerd

Vanaf het begin was onduidelijk hoe de gegijzelden behandeld waren. De elf slachtoffers werden geïdentificeerd door familie en vrienden die in München waren, maar zij zagen in sommige gevallen alleen de gezichten. De slachtoffers werden na aankomst in Israël, naar Joods gebruik, snel begraven.

De weduwes van de vermoorde atleten André Spitzer en Yossef Romano zagen in 1992 foto's van hun omgekomen mannen. Op de foto's was te zien dat de Israëliërs tijdens de 30 uur durende gijzeling zijn gemarteld.

Romano, een gewichtheffer, werd neergeschoten toen hij een terrorist probeerde te overmeesteren. De Palestijnen lieten hem vervolgens doodbloeden. Hij werd ook gecastreerd. Het is niet duidelijk of hij op dat moment nog leefde.

Foto's

Het bestaan van die foto's was twintig jaar lang tegengesproken door de Duitse autoriteiten. In 1992 werd weduwe Spitzer benaderd door een man die anoniem wilde blijven. De man stuurde haar 80 pagina's aan politierapporten en andere documenten. Met die documenten wist Spitzer openbaarmaking van de foto's af te dwingen.

Nu heeft ook The New York Times de foto's gezien. De krant publiceert ze niet, omdat de beelden te gruwelijk zijn. De nabestaanden doen hun verhaal in een documentaire, Munich 1972 & Beyond, die volgend jaar uitkomt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl