Bij het bezoek van cartoonist Westergaard was er veel beveiliging bij De Balie
NOS Nieuws

Directeur De Balie: het maatschappelijk debat valt stil

Directeur van debatcentrum De Balie Yoeri Albrecht vindt het treurig dat er voorlopig geen extra geld komt voor beveiliging van culturele instellingen. "Terwijl het juist nu urgent is. Het maatschappelijk debat valt stil."

Coalitiepartijen VVD en PvdA trokken vandaag hun voorstel in. Het geld voor de extra beveiliging zou van de gemeenten moeten komen, maar minister Bussemaker ziet dat niet zitten. De plannen zijn nu met een jaar uitgesteld.

"Het vrije woord hoort bij de Nederlandse cultuur", zegt Albrecht. "Het is dan ook iets dat de overheid mogelijk zou moeten maken. Maar het is niet meer op te brengen debatten of tentoonstellingen te organiseren die meer risico met zich meebrengen."

Westergaard

De Deense cartoonist Kurt Westergaard was in mei in De Balie in Amsterdam. De extra beveiliging die daarvoor nodig was, kostte De Balie tienduizenden euro's. "Zulke bedragen zijn onmogelijk nog op te brengen." De kosten van de extra beveiliging en de voorbereiding op de komst van Westergaard werden verdeeld over meerdere partijen. "We hebben bij de gemeente ook een verzoek gedaan voor extra geld, maar dat is afgewezen." Wel zorgde de gemeente voor extra politie en andere beveiliging op straat.

Albrecht zegt dat er al ideeën voor evenementen of bijeenkomsten zijn geweest die niet zijn uitgevoerd vanwege de kosten van de extra beveiliging. Hij wil niet zeggen wat voor een ideeën dat waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl