Na de WHO-ophef was er - heel even maar - minder interesse in hamburgers, worstjes en ham. ANP

Consumenten in Nederland hebben eind oktober - daags na de berichten van de Wereldgezondheidsorganisatie dat bewerkt vlees kanker kan veroorzaken - 8 procent minder vleeswaren gekocht in de supermarkt. 

In de week na de WHO kwam ook de Gezondheidsraad met de vernieuwde 'Schijf van Vijf' in het nieuws. Daarin werd aangeraden minder vlees te eten. Volgens de Gezondheidsraad vergroot het dagelijks eten van rood vlees de kans op een beroerte.

In die week was de omzetdaling van vlees al iets teruggelopen naar 5 procent. In de afgelopen twee weken was de verkoop van vlees nog steeds iets lager dan voor de berichtgeving, respectievelijk 3 en 1 procent, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IRI in Zaltbommel. 

Kort van memorie

IRI krijgt wekelijks de scangegevens van alle Nederlandse supermarkten (exclusief de Duitse prijsvechters Aldi en Lidl) en heeft daardoor een betrouwbaar beeld over omzetontwikkelingen.

Volgens IRI bewijzen de cijfers dat de consument kort van memorie is. "We schrikken blijkbaar van de berichten, maar na vier weken vallen we terug in het normale patroon", zegt Sjanny van Beekveld van IRI.

Kilootje minder

Overigens daalt de vleesconsumptie in Nederland - over een langere periode gezien - wel. Nederlanders eten elk jaar een kilootje minder. Dat bleek onlangs uit een onderzoek van de Universiteit Wageningen in opdracht van stichting Wakker Dier. Gemiddeld at een Nederlander in 2014 76,3 kilo vlees. In 2010 was dat nog 80,8 kilo vlees per persoon.

Onrust

Het rapport van de WHO deed veel stof opwaaien en veroorzaakte onrust bij consumenten en producenten. De vleessector bestreed de uitkomsten. 

Volgens de WHO verhoogt het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees de kans op het ontwikkelen van darmkanker met 18 procent. Concreet betekent dat dat niet 5 op de 100 maar 5,9 op de 100 mensen ooit in hun leven darmkanker krijgen.

 Verder werd een minder sterk verband gevonden met het voorkomen van maagkanker. 

Bewerkt vlees is vlees dat een of andere verandering heeft ondergaan om het langer houdbaar te maken of de smaak te veranderen. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan het roken of zouten van vlees.

STER reclame