'Turkije zal meer dan eens spijt krijgen'

Turkije zal nog spijt krijgen van het neerschieten van het Russische gevechtsvliegtuig aan de Turks-Syrische grens. President Poetin heeft dat gezegd in zijn jaarlijkse toespraak tot het parlement. De spanning tussen de twee landen is flink opgelopen met beschuldigingen over en weer. Vanmiddag gaan ze voor het eerst weer met elkaar in gesprek in Belgrado.

Poetin sprak van een "verraderlijke oorlogsmisdaad". "Wij zullen hun niet laten vergeten wat ze ons hebben aangedaan. Zij zullen meer dan eens spijt krijgen van wat ze hebben gedaan. Wij weten wat ons te doen staat."

Hij zei Rusland zich niet zal beperken tot het opleggen van economische sancties tegen Turkije. Het is niet duidelijk aan welke maatregelen hij nog meer denkt.

Allah

In zijn toespraak haalde de Russische president zelfs Allah aan. "Ik begrijp nog steeds niet waarom Turkije dit heeft gedaan. Waarschijnlijk weet alleen Allah dat, en kennelijk heeft Allah besloten om de Turkse heersende kliek te straffen door ze hun gezond verstand te ontnemen".

Verder zei hij opnieuw dat Turkije IS helpt door olie van de terroristen te kopen. "Met dat geld kunnen ze rekruten werven, wapens kopen en terroristische aanslagen plegen tegen onze burgers, en de burgers in Frankrijk, Libanon, Mali en andere landen."

'Een diepe buiging voor onze Russische helden'

Poetin begon zijn toespraak met het uitspreken van zijn dankbaarheid aan alle Russische militairen die tegen het terrorisme vechten. Vervolgens hield het parlement een minuut stilte voor de gesneuvelde militairen. "Een diepe buiging voor de vrouwen en de ouders van onze gesneuvelde helden", zei Poetin.

De weduwe van de piloot die omkwam bij het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig, was ook bij de toespraak van Poetin aanwezig.

Vanmiddag praten de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Turkije met elkaar in Belgrado, in de marge van de OVSE-top.

STER reclame