Pro Shots

Christian Gandu, oud-speler van Oranje onder 15, FC Utrecht, FC Groningen en Almere City, kan ieder moment Nederland worden uitgezet. De 23-jarige geboren Congolees is uitgeprocedeerd, zo heeft zijn amateur club Magreb '90 bekendgemaakt.

Gandu vluchtte op zijn negende naar Nederland en heeft sindsdien in ons land een bescheiden, maar bewogen voetbalcarrière opgebouwd. Hij stond te boek als groot talent: in 2006 en 2007 speelde hij vier oefenduels voor het Nederlands elftal onder 15 jaar. Daarvoor was een Nederlands paspoort destijds nog niet verplicht. 

Toen Gandu in 2008 in de jeugdopleiding van Utrecht zat, wilde Willem van Hanegem de toen 15-jarige aanvaller opnemen in zijn wedstrijdselectie, maar de KNVB hield dat tegen. Pas vanaf 16 jaar mogen spelers geselecteerd worden voor betaald voetbal.

Pistool op zijn hoofd

Via de jeugd van Borussia Dortmund en Groningen kwam Gandu in 2010 terecht bij Almere, waarvoor hij dertien duels speelde. Na ruim een half jaar vertrok hij weer omdat hij geen perspectief zag onder de nieuwe trainer Dick de Boer, die Henk Wisman opvolgde.

Gandu kwam in zijn tijd bij Almere ook in het nieuws omdat hij in de kleedkamer met een pistool tegen zijn hoofd bedreigd was door ploeggenoot Rene Osei Kofi, die door Ajax was verhuurd en daar na het incident direct werd ontslagen.

Christian Gandu schiet in 2011 op goal names Almere City: de Spartanen Jetro Willems en Oscar Moens kunnen hem niet stoppen ANP Pro Shots

Actie Magreb

Rond Gandu werd het daarna stil. Via USV Elinkwijk en de Poolse clubs Zaglebie Sosnowiec en SK Skra Czestochowa belandde hij dit seizoen in Utrecht bij Magreb ’90, waar hij samenspeelt met Nourdin Boukhari. In Utrecht willen ze hem absoluut niet kwijt.

De raad van bestuur van Magreb ’90 probeert zoveel mogelijk aandacht te genereren voor de zaak om de overheid op andere gedachten te brengen. Want: "Christian is een Nederlander in hart en nieren. Een sportman op topniveau, een goedlachse teamgenoot, een aanwinst voor iedere club."

Gandu's situatie doet denken aan het verhaal van Nando Rafael, die in 2002 als veelbelovend jeugdspeler van Ajax geen verblijfs- en werkvergunning kreeg. De geboren Angolees vertrok toen naar Hertha BSC in Duitsland.

STER reclame