ECB-president Mario Draghi
NOS Nieuws

Gaat de rente naar nul?

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

De Europese Centrale Bank (ECB) kan om 13.45 uur een historische stap zetten. Het belangrijkste rentetarief zou zomaar omlaag kunnen gaan naar nul procent. Die zogenoemde refirente staat nu al anderhalf jaar op 0,05 procent.

Economen en analisten verwachten dat bankpresident Mario Draghi zijn bestuur ervan zal overtuigen om vandaag het kleine, maar symbolisch belangrijke stapje naar 0 procent te zetten.

Rente

Draghi heeft afgelopen weken al een paar keer een duidelijke hint gegeven dat de ECB vandaag in actie komt. De hardnekkige, veel te lage inflatie en het hakkelend economisch herstel maken ingrijpen noodzakelijk, vindt hij.

Mogelijk zal ook de rente voor banken omlaag gaan. De depositorente is nu al -0,2 procent en gaat mogelijk naar -0,4 procent. Banken moeten nu dus al betalen om hun geld bij de ECB te stallen en dat kan dus duurder worden.

Opkoopprogramma

Verder is de kans groot dat de ECB besluit om nog meer leningen op te kopen. De financiële markten dringen al langer aan op een renteverlaging en een verruiming van het opkoopprogramma van de ECB. Meer geld in de markt is goed voor de beurzen en bedrijven en consumenten kunnen dan goedkoper lenen, is de gedachte.

Voor pensioenfondsen is het dubbel. Hogere beurskoersen leveren hogere beleggingsrendementen op, maar een nog lagere rente drukt de dekkingsgraad en staat een herstel in de weg.

De ECB begon in maart met het opkoopprogramma, in jargon: de QE, de Quantative Easing. Elke maand koopt de centrale bank voor circa 60 miljard euro staatsobligaties en leningen op van financiële instellingen. Tot nu toe heeft de ECB zo al 598,5 miljard euro uitgeven.

Het was de bedoeling dat de ECB in september zou stoppen met het opkoopprogramma, als de teller op 1100 miljard staat. Maar Draghi heeft al gezegd dat hij bereid is om nog meer geld uit te geven, als het nodig is. Vanmiddag wordt duidelijk hoever hij wil gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl