Een airboard/balanceboard
NOS Nieuws

Airboard mag nog niet op de openbare weg

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

Het airboard, een soort kleine segway zonder stuur, is in Nederland op de openbare weg verboden. Er mag officieel nergens in het openbaar mee gereden worden, ook niet op de stoep. De reden is dat er nog geen aanvraag is ingediend voor toestemming om op de weg te rijden.

Dat blijkt uit navraag van de NOS bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Airboards zijn pas sinds kort op de markt. Ze worden ook wel hoverboard, balanceboard of mini-segway genoemd en hebben een elektromotortje om je mee voort te bewegen. Hoeveel er precies van zijn verkocht is onbekend, maar Bol.com zegt dat ze steeds populairder worden. De webwinkel verkoopt er nu maandelijks tientallen van. Een airboard kost rond de 500 euro.

Geen typegoedkeuring

"Het gaat om gemotoriseerde tweewielers, dus ze zouden een Europese typegoedkeuring als bromfiets moeten hebben", zegt een woordvoerder van het ministerie. "Daar komen ze echter niet voor in aanmerking, omdat je er alleen op kan staan. De enige mogelijkheid is dan nog een aanwijzing als bijzondere bromfiets."

De segway valt bijvoorbeeld onder de bijzondere bromfietsen. Voor airboards is nog geen aanvraag ingediend om in die categorie te vallen.

Privéterrein

"Als de fabrikant een verzoek hiervoor indient, kunnen we kijken of de airboard hiervoor in aanmerking kan komen. De fabrikant heeft eerder bij het ministerie informatie ingewonnen en weet dat de kans op voorhand niet groot is dat de airboard een bijzondere goedkeuring kan krijgen. Dit omdat hij geen stuur heeft."

Eigenaren mogen de apparaten dus alleen binnenshuis of op privéterrein gebruiken.

Het ministerie kon niet zeggen of er al boetes zijn uitgedeeld voor het rondrijden op een airboard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl