Brandweermannen moesten een gasmaker dragen door de chemicaliën die bij de brand vrijkwamen.
NOS Nieuws

2 tot 4 jaar cel geeïst tegen leidinggevenden Chemie-Pack

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep twee tot vier jaar celstraf tegen drie leidinggevenden van het failliete bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk, die eerder waren veroordeeld tot taakstraffen. Ook wil het OM dat zij nooit meer leidinggeven aan een bedrijf dat werkt met gevaarlijke chemische stoffen. Met de eis wil het OM dat de straf van Chemie-Pack een voorbeeld is voor de hele sector.

Het OM legt zich niet neer bij de eerdere beslissing van de rechtbank om geen celstraffen te geven. De directeur en veiligheidscoördinator kregen 240 uur taakstraf, de productieleider kreeg 180 uur. Chemie-Pack kreeg een extra boete van 400.000 euro boven op de eerdere schikking van 4,2 miljoen euro. De veroorzaker van de brand is niet vervolgd, in ruil voor zijn medewerking aan het onderzoek.

Het OM vond het belangrijker om de leidinggevenden te vervolgen, omdat het hen als verantwoordelijk beschouwt voor de slechte veiligheidscultuur bij het bedrijf. Ook wordt hun een onzorgvuldige omgang met een milieuvergunning verweten.

Bij Chemie-Pack woedde in 2011 een flinke brand die honderden containers met chemicaliën kon bereiken. Via het bluswater spoelden de giftige stoffen weg naar de omgeving, waar ze de bodem introkken en flinke verontreiniging veroorzaakten. Het faillissement volgde in de loop van dat jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl