Sven Kramer en zijn coach Jac Orie tijdens de WK afstanden
NOS Schaatsen

Orie: EK allround moet geen veredeld sprinttoernooi worden

Schaatscoach Jac Orie van Lotto-Jumbo is blij met het KNSB-voorstel om de 3.000 meter voor mannen in te voeren op de EK allround. "Een prima initiatief", aldus Orie.

De KNSB wil dat de EK allround bij mannen vanaf 2017 gaat bestaan uit een 500, 1.500, 3.000 en 5.000 meter. Vorig jaar was op het ISU-congres al besloten de 10.000 meter in te ruilen voor de 1.000 meter. De schaatsbond wil daar nu 3.000 meter van maken.

"Als je wil dat het allroundtoernooi blijft, moet je het zo doen", stelt Orie. "Anders wordt het een veredeld sprinttoernooi. Dat is ook heel leuk, maar geen vervanging van de EK allround."

"De EK zijn bovendien een plaatsingstoernooi voor de WK. En daar verandert niets aan de afstanden. Dus ook in dat licht ben ik het er volledig mee eens", aldus de coach van onder anderen Sven Kramer, Gerben Jorritsma en Kjeld Nuis.

Pleitbezorger van 3.000 meter

Orie is sowieso een pleitbezorger van de drie kilometer bij de mannen. "Eigenlijk is de 3.000 meter het equivalent van de 1.500 meter bij de atletiek. En de 1.500 meter bij het schaatsen is de 800 meter op de atletiek. Dat zijn heel spannende nummers, waarbij snelheid en uithoudingsvermogen elkaar tegenkomen. Het zijn altijd dramatische wedstrijden."

Als het aan Orie ligt, zou de 3.000 meter zo mogen worden toegevoegd aan de WK afstanden. "En dan een van die andere nummers uit. Een van de bijnummers, zo blijf ik ze toch noemen. Ik houd van man-tegen-man-gevechten. Dat is toch de charme van het schaatsen. Bij de teamsprint en de ploegenachtervolging heb je dat veel minder."

Ik houd van man-tegen-man-gevechten. Dat is toch de charme van het schaatsen.

Jac Orie

Politiek

De coach van Lotto-Jumbo denkt dat het KNSB-voorstel een goede kans maakt op het ISU-congres in juni. "Iedereen weet wel dat een vierkamp met 500, 1.000, 1.500 en 5.000 meter een rare combinatie is. Maar landen gaan ook kijken waar ze goed kunnen scoren, in plaats van dat er wordt gekeken naar hoe de sport kan groeien. Het blijft vaak ook een beetje politiek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl