NOS Nieuws

Is de vergelijking met Gollum beledigend voor Erdogan?

Een Turkse rechtbank laat onderzoek doen naar de eigenschappen van het wezentje Gollum uit de The Lord of the Rings-films en -boeken. De rechtbank wil weten of een ex-ambtenaar president Erdogan heeft beledigd door foto's van Gollum en Erdogan te verspreiden waarin zij allebei eten en verbaasd en verrast kijken. De suggestie is dat de twee op elkaar lijken. De man werd om die reden in oktober ontslagen.

Volgens de de krant Today’s Zaman heeft de voorzitter van de rechtbank de films nooit gezien. Hij wil daarom weten of de vergelijking met Gollum als een belediging van Erdogan moet worden opgevat. In de films en in de boeken van schrijver J.R.R. Tolkien heeft het kleine, lelijke en slijmerige wezentje zowel goede als slechte karaktereigenschappen.

De commissie van deskundigen bestaat onder meer uit twee gedragswetenschappers en een film- en tv-deskundige. Het proces gaat in februari verder.

AP/AFP (Beeldbewerking NOS)
Dobby uit Harry Potter en de Russische president Poetin

De zaak van Gollum en Erdogan doet denken aan die van de Russische president Poetin en Dobby, een op Gollum lijkend figuurtje uit de Harry Potter-films. De jeugdafdeling van de BBC organiseerde zelfs een stemming over de vraag of de twee op elkaar leken.

Volgens The Guardian bereidden Russische juristen in 2003 een rechtszaak voor tegen de producent van de Harry Potter-films, omdat Dobby zo op de Russische leider lijkt. Die rechtszaak is er overigens nooit gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl