1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

'Fonds Zuckerberg verdient lof, maar is niet uitzonderlijk'

Het miljardenfonds voor goede doelen dat Facebook-baas Mark Zuckerberg wil oprichten, is een prijzenswaardig initiatief. Volgens hoogleraar filantropie Theo Schuyt geeft Zuckerberg hiermee het goede voorbeeld. "Het vermogen dat hij heeft opgebouwd met een sociaal netwerk voor iedereen, komt zo weer terug bij iedereen. Dat verdient lof", zegt Schuyt in het NOS Radio 1 Journaal.

Gisteren kondigde Zuckerberg (31) aan dat hij gedurende zijn leven 99 procent van de aandelen van Facebook in een stichting wil steken. Dat komt dan uiteindelijk neer op ruim 42 miljard euro. De topman doet dit naar aanleiding van de geboorte van zijn dochter Max.

Bijna gênant

Het is onder zeer rijke Amerikanen niet ongebruikelijk dat ze hun eigen vermogen onderbrengen in een fonds voor goede doelen. Microsoft-oprichter Bill Gates gaf zo al 26 miljard euro weg en bij zakenman Warren Buffett staat de teller op 24 miljard.

"De actie van Zuckerberg is niet uitzonderlijk en past in een trend", zegt Schuyt. "Zeker in de VS is een enorme kloof ontstaan tussen arm en rijk. Het wordt voor de allerrijksten bijna gênant om alles voor zichzelf te houden. Ze willen zo aan de wereld laten zien dat ze er ook iets goed mee willen doen."

Daarnaast spelen ook fiscale argumenten een rol. "In de VS worden aandelen zwaar belast. Het kan dus heel voordelig zijn om het vermogen onder te brengen in fonds. Zo ging dat ook bij de Ford Foundation in de jaren 30. Die werd opgericht door de familie Ford toen president Roosevelt aankondigde aandelen zwaarder te belasten."

Standaard

Ook in de Verenigde Staten valt het plan van Zuckerberg in goede aarde. "Het is altijd goed nieuws als mensen vrijgevig zijn", zegt John Kobara, hoofd van de Californische filantropenstichting. "Het is belangrijk om een standaard te creëren om geld weg te geven."

Voorzitter van een filantropenstichting: 'thumbs up' voor Zuckerberg

Kobara plaatst wel een kanttekening. "We moeten ons goed afvragen waar al dat geld naartoe gaat. Het is belangrijk om te kijken of het op sociaal gebied goed wordt besteed." Zuckerberg zou een voorbeeld moeten nemen aan Bill Gates, zegt Kobara. "Die is daar altijd heel transparant over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl