NOS Nieuws

Patiëntenfederatie: sluit geen budgetpolis af

De patiëntenorganisatie NPCF roept mensen op niet langer te kiezen voor een budgetpolis. De belangengroep voor patiënten zegt geschrokken te zijn van de ongewenste bijwerkingen van de goedkope zorgverzekering.

Voor budgetpolissen maken verzekeraars afspraken met een beperkt aantal ziekenhuizen en zorgverleners. Als de verzekerde zich ergens anders laat behandelen, krijgt hij slecht een percentage van de zorg vergoed.

De budgetpolis staat op gespannen voet met de opdracht aan verzekeraars om voldoende zorg van goede kwaliteit te bieden, schrijft de patiëntenorganisatie in een brief aan Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

De NPCF wil dat deze koepelorganisatie van zorgverzekeraars met zijn leden in gesprek gaat over de goedkope polis.

Op kosten gejaagd

Uit een rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit, de toezichthouder in de zorg, blijkt dat veel patiënten op kosten worden gejaagd na een behandeling in een ziekenhuis dat niet onder hun polis bleek te vallen. Ook lopen houders van budgetpolissen volgens de NPCF het risico dat ze minder goede zorg krijgen.

Ze kunnen te maken krijgen met lange reistijden en lange wachttijden in ziekenhuizen. Of ze moeten zich wenden tot ziekenhuizen die onder verscherpt toezicht staan, schrijft de NPCF aan de zorgverzekeraars. Het overkwam de 25-jarige studente Lieke, toen ze dit jaar onverwachts ziek werd.

Voor Lieke bleek goedkoop uiteindelijk duurkoop

Niet bewust

Volgens de patiëntenorganisatie zijn veel mensen zich niet bewust van de risico's van een goedkope polis. De NPCF gaat niet zo ver dat ze een oproep aan de verzekeraars doet om met de goedkope polissen te stoppen. Wél adviseert de organisatie het publiek om een andersoortige verzekering af te sluiten.

'Bangmakerij'

Volgens de onafhankelijke zorgvergelijker Zorgkiezer maakt de patiëntenfederatie zich schuldig aan bangmakerij. Het probleem is simpel op te lossen, zegt Zorgkiezer: als ziekenhuizen en andere zorgverleners hun verantwoordelijkheid nemen en direct bij de intake vragen hoe de patiënt is verzekerd, worden misverstanden voorkomen.

Met goedkope polissen doen verzekeraars wat er van hen wordt gevraagd, aldus Zorgkiezer. Ze sturen op lagere kosten en op kwaliteit.

Onder de zorgverzekeraars die een budgetpolis aanbieden zijn Univé en Zilveren Kruis. Ruim een miljoen mensen kozen dit jaar voor een voordelige polis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl