Een tablet van Vtech
NOS Nieuws

Gegevens ruim 120.000 Nederlandse kinderen gestolen bij hack Vtech

Bij de hack van kinderspeelgoedfabrikant Vtech, zijn de gegevens van 124.730 Nederlandse kinderen buitgemaakt. Ook de gegevens van ruim 100.000 Nederlandse ouders zijn gestolen, zegt Vtech.

Van de kinderen is de naam, het geslacht en de leeftijd buitgemaakt. Bij de ouders gaat het mogelijk ook om e-mailadressen, wachtwoorden, ip-adressen en namen. De creditcardinformatie is niet gestolen.

Vtech maakt allerlei soorten gadgets die zijn ontworpen voor kinderen. Denk aan smartphones, tablets en smartwatches.

Andere gegevens

Met een van de apps kunnen foto's en audiobestanden worden verstuurd. Het is nog niet duidelijk of die data ook zijn onderschept door de hackers, aldus Vtech.

Volgens de hacker die zegt ingebroken te hebben op de servers, is dat wel het geval. De hacker stuurde eerder deze week bewijs hiervoor naar techsite Motherboard. Op de servers zou voor 190 GB aan foto's, een jaar aan chatberichten en audiobestanden aanwezig zijn. De hacker zei eerder in gesprek met Motherboard dat hij niet van plan is de gegevens te verkopen.

Vtech zegt zelf dat deze gegevens maximaal 30 dagen worden bewaard en versleuteld zijn.

Verenigde Staten

De meeste gegevens zijn afkomstig van kinderen uit de Verenigde Staten. Bijna 3 miljoen kinderen in de VS hebben data op de servers van Vtech staan. Ook in Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland zijn honderdduizenden kinderen getroffen. In totaal zijn zeker zes miljoen kinderen en bijna vijf miljoen ouders getroffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl