Dagbesteding
NOS Nieuws

Eigen bijdrage voor dagbesteding fors omhoog

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

Mensen die dagbesteding of begeleiding krijgen, kunnen er komend jaar tientallen tot honderden euro’s per maand op achteruit gaan. Dat komt doordat de eigen bijdrage fors stijgt. Zorginstellingen vrezen dat veel mensen de zorg gaan mijden.

Tienduizenden mensen vallen dit jaar nog onder de oude zorgafspraken, maar dat overgangsrecht loopt eind dit jaar af. Op dat moment krijgen ze te maken met de regels van de gemeente waar ze wonen en dus ook met nieuwe tarieven voor eigen bijdragen.

Enorme verschillen

Hoeveel iemand per maand moet gaan betalen, verschilt sterk per gemeente. Er wordt door gemeenten ook gekeken naar vermogen en gezinsinkomen. Daarom krijgen vooral midden- en hogere inkomens met forse stijgingen te maken.

In een rekenvoorbeeld van belangenorganisatie Ieder(in) gaat een man in Purmerend met een modaal inkomen er 570 euro per vier weken op achteruit. Purmerend benadrukt in een reactie dat de stijging in de meeste gevallen niet zo fors is, maar onderzoekt de effecten nog wel.

Jeroen Kelders, manager bij zorginstelling Heliomare, ziet dat mensen afzien van dagbesteding als ze voorgerekend krijgen wat ze komend jaar kwijt zijn aan eigen bijdrage. "Een stijging van enkele honderden euro’s per maand is ook voor iemand met een modaal inkomen niet op te brengen. Daarbij komt dat mensen die nu hersenletsel oplopen direct geconfronteerd worden met enorm hoge eigen bijdragen."

Voor veel mensen in Purmerend stijgt de eigen bijdrage teveel

De meeste mensen zijn hierover nog niet geïnformeerd door hun gemeente. Het CAK begint volgende week met een voorlichtingscampagne over het verlopen van het overgangsrecht en de gevolgen daarvan voor de eigen bijdrage.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl