NOS Nieuws Politiek Aangepast

Politieke verdeeldheid over kiloknallers

PvdA wil af van stuntprijzen voor vlees

De PvdA wil dat staatssecretaris Van Dam de zogenoemde kiloknallers in supermarkten gaat aanpakken. De partij pleit voor een verbod op de verkoop van vlees onder de kostprijs.

PvdA-Kamerlid Dikkers zegt dat duurzaam geproduceerd vlees de toekomst heeft en ze vindt dat supermarkten daar te weinig mee doen. "Er wordt al een tijd overlegd met de supermarkten, maar dat levert niks op. De supermarkten blijven gewoon doorgaan met het zo goedkoop mogelijk inkopen van vlees."

Dikkers maakt zich ook zorgen over de antibiotica die gebruikt worden in de bioindustrie. "Antibiotica die wij uiteindelijk ook binnenkrijgen. Dat kan zo niet langer."

Hogere prijs is goed, als de boer er wel wat van terugziet.

Caroline van der Plas, Nederlandse Vakbond Varkenshouders

Maar volgens de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) daalt het antibioticagebruik al jaren. "Het is pertinent onjuist dat dieren door antibiotica op de been zouden worden gehouden", zegt Ingrid Jansen van de NVV.

De vakbond is op zich niet tegen een hogere prijs voor vlees. "Maar dan moet de boer er wel wat van terugzien. Want alleen dan kan 'ie investeren in duurzaamheid."

Lang genoeg gepraat

Eerder was er al een Kamermeerderheid voor het aanpakken van kiloknallers in de supermarkten. Toenmalig staatssecretaris Dijksma probeerde toen door overleg met de industrie een verbetering te bereiken, maar zij wilde geen wettelijke minimumprijs voor vlees invoeren. 

Dikkers vindt dat het overleg lang genoeg geduurd heeft en dat het tijd is om de wet alsnog aan te passen. Maar het lijkt erop dat er geen Kamermeerderheid is voor deze oplossing van de PvdA. Er is elk geval steun van SP, ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren. 

Koopkracht

Maar coalitiepartner VVD is tegen, net als de PVV. VVD-Kamerlid Lodders vindt het een onzinnig plan en spreekt van "ondernemers pesten". Ze wijst ook op de effecten op de koopkracht. "Hoe gaat de PvdA aan haar achterban uitleggen dat het vlees 10 tot 25 euro per maand duurder wordt?"

CDA en D66 willen wel af van de kiloknallers, maar zijn bang dat een verbod op verkoop van vlees onder de kostprijs zal leiden tot een daling van de kostprijs. Staatssecretaris Van Dam reageert morgen. 

Aanbiedingen

De branchevereniging van supermarkten CBL ​ziet weinig in het voorstel van de PvdA. "Supermarkten moeten vrij zijn hun eigen winkelprijs vast te stellen voor hun eigen klanten. Aanbiedingen horen daar af en toe ook bij", zegt het CBL. 

Daarnaast zegt de branchevereniging dat een verbod het probleem van de lage prijzen voor de boeren niet oplost. 70 tot 80 procent van het Nederlandse vlees wordt namelijk geëxporteerd, zegt het CBL.

STER reclame