Shantanu Narayen, topman van Adobe
NOS Nieuws

Zelfs Adobe zegt het nu: stop met gebruik Flash

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Zelfs Adobe is er klaar voor om langzaam afscheid te nemen van Flash. De softwaremaker gaat vanaf nu ontwikkelaars aanmoedigen om met html5 te werken, in plaats van met Flash.

Html5 is een moderne webstandaard die ook video's en animaties kan tonen, een functie die tot een paar jaar geleden vooral werd uitgevoerd door Flash. Dit is een softwareplugin die wordt geïnstalleerd in een browser.

Steeds meer kritiek

De plugin kreeg de afgelopen jaren steeds meer kritiek. De software zou computers trager maken en het zou onnodig batterijcapaciteit kosten bij laptops.

Sinds 2012 is het voor Android-gebruikers niet meer mogelijk om de software te downloaden uit Google Play. Bij iOS is het nooit mogelijk geweest om de plugin te installeren.

Daarnaast worden er steeds vaker grote beveiligingslekken ontdekt in Flash, zoals in juli van dit jaar. Reden voor tegenstanders van de plugin om te pleiten voor het einde van de software. Zo riep de chief security officer van Facebook Adobe op om een einddatum voor Flash in te stellen.

Symbolische stappen

Dat heeft het bedrijf niet gedaan. Naast het bericht aan ontwikkelaars heeft Adobe de titel 'Flash' verwijderd van de software die de video's en animaties maakt.

Het zijn vooralsnog symbolische stappen, die wel duidelijk maken dat Adobe zelf ook wel snapt dat het einde van Flash nadert, al zal het definitieve einde nog wel op zich laten wachten. De softwaremaker belooft de komende jaren de plugin nog te ondersteunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl