Nieuwe auto's in de showroom
NOS Nieuws

Run op auto's voor het nieuwe jaar

Er zijn de afgelopen maand in vergelijking met vorig jaar ruim een kwart meer auto’s verkocht. Omdat er op 1 januari nieuwe bijtellingsregels van kracht worden, zijn er nog veel auto’s snel geregistreerd, tegen gunstiger tarieven.

Wie een auto van de zaak ook privé gebruikt, moet een percentage van de waarde van de auto optellen bij zijn of haar inkomen. Daar heft de Belastingdienst belasting over. Hoe zuiniger de auto, hoe lager de bijtelling. Komend jaar veranderen de tarieven voor verschillende automodellen. Bij registratie voor 1 januari is het voordeligere tarief nog vijf jaar geldig.

En dus werden er in november 40.516 nieuwe personenauto’s geregistreerd. Het komt vaker voor dat aanpassingen van de belastingregels tegen het einde van het jaar tot een piek leiden, maar vorige maand werd het hoogste aantal auto's in deze periode sinds de wisseling van het millennium geregistreerd.

Goedkoop model

Dat het met name de aflopende bijtellingsregels zijn die de verkoop op opstuwden, is volgens Tom Huyskens van de Bovag goed te zien aan de modellen die geregistreerd zijn.

Huyskens: "Het best verkochte model was afgelopen maand de Peugeot 308. Die auto is in een uitvoering te krijgen waarvoor je nu nog 14 procent bijtelling betaalt. In januari wordt dat 21 procent. Dus die dingen zijn niet aan te slepen."

Hetzelfde geldt volgens Huyskens voor de Volvo V40. Ook de verkoop van de Mitsubishi Outlander, waarvan de bijtelling straks van 7 naar 15 procent gaat, ging flink omhoog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl