Training voor reanimatie
NOS Nieuws

Grootste kans op tijdige reanimatie in Nutter

De kans op tijdige hulp van een buurtbewoner bij een hartstilstand is het grootst in de buurtschap Nutter. Dat zegt de Hartstichting na onderzoek.

In de Overijsselse plaats wonen 196 mensen. Bijna 30 procent van hen is burgerhulpverlener: ze zijn aangesloten bij een systeem waarmee ze kunnen worden opgeroepen voor een reanimatie.

Overijssel is ook de provincie met het hoogste percentage burgerhulpverleners. 1,6 procent van de bevolking staat er geregistreerd. Zuid-Holland heeft er het minst: 0,1 procent.

Zes minuten

De Hartstichting zegt dat in Nederland 2 miljoen mensen onlangs hebben leren reanimeren. Van hen zijn er 90.000 aangesloten bij een oproepsysteem. De directeur van de stichting roept alle Nederlanders die kunnen reanimeren op om zich er voor aan te melden.

De kans op het overleven van een hartstilstand is het grootst als iemand binnen zes minuten wordt gereanimeerd en behandeld met een defibrillator. In Nederland overlijden elke dag 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis.

Het kan toch niet zo zijn dat mijn buurman een hartstilstand krijgt, maar ik zijn leven niet kan redden omdat ik niet op de hoogte word gebracht via de meldkamer?

Directeur Italianer van de Hartstichting

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl