AFP

Het aantal vluchtelingen dat via de Middellandse Zee naar Europa komt, loopt voor het eerst dit jaar terug. Afgelopen maand waren het er 140.000, meldt de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. In oktober staken nog 220.000 vluchtelingen over. 

Dit jaar kwamen er elke maand steeds meer vluchtelingen via de Middellandse Zee, waar ook de Egeïsche Zee tussen Turkije en Griekenland onder valt. Hoewel nu sprake is van een daling benadrukt de UNHCR dat de aantallen nog steeds erg hoog zijn.

Mensensmokkelaars

William Spindler van de UNHCR zegt dat de daling samenhangt met de verslechterde weersomstandigheden. Ook speelt volgens hem mee dat Turkije meer doet tegen mensensmokkelaars. 

Het totale aantal vluchtelingen dat dit jaar over de Middellandse Zee Europa bereikte is 880.000, vier keer meer dan in 2014.

Nederland

De vluchtelingenstroom naar Nederland lijkt ook wat af te nemen. Afgelopen week kwamen 1500 asielzoekers de grens over. De laatste weken waren het er steeds zo'n 1700 tot 1800 en daarvoor een stuk meer. De meesten komen uit Syrië. Over het hele jaar zijn er tot nu toe zo'n 50.000 asielzoekers gekomen.

STER reclame