De kerncentrale Doel bij Antwerpen, met op de voorgrond de molen van Doel ANP

België houdt twee kernreactoren in Doel, vlak bij de Nederlandse grens, langer open. De reactoren zijn nu veertig jaar oud en zouden dichtgaan, maar er is besloten ze nog tien jaar in gebruik te houden.

Volgens de Belgische toezichthouder zijn ze veilig en bovendien nodig om te voorkomen dat Belgen zonder elektriciteit komen te zitten. 

De kerncentrale in Doel, ten noordwesten van Antwerpen, kende in het verleden veel problemen. "Er is bijvoorbeeld sabotage gepleegd en er zijn scheurtjes ontdekt in reactorvaten, maar dat betrof niet deze reactoren", zegt correspondent Joris van Poppel. Begin november was er nog een explosie

'Fossiel van de dag'

Het besluit om de reactoren nog tien jaar te gebruiken komt op een saillant moment. Gisteren, bij het begin van de klimaattop in Parijs, werd België uitgeroepen tot 'Fossiel van de dag'. Deze 'onderscheiding' wordt elke dag van de top uitgereikt door het Climate Action Network en is bestemd voor landen die de onderhandelingen in de weg staan. 

Het Climate Action Network wees erop dat in België al zes jaar wordt onderhandeld over een klimaatakkoord dat moet leiden tot het gebruik van meer duurzame energie.

Radio-actief afval

Kerncentrales stoten in vergelijking met kolencentrales overigens weinig CO2 uit. Het opwekken van kernenergie is daarmee een van de milieuvriendelijkste methoden. Wel leveren kerncentrales radio-actief afval op. Verder bestaat er het risico van een kernramp en is het volledig ontmantelen van een kerncentrale een proces van jaren. 

STER reclame