Niki Wories in actie tijdens de korte kür op het WK EPA

Dit jaar was Niki Wories hét gezicht van het Nederlandse kunstrijden. Ze plaatste zich voor de EK en WK. Het volgende grote doel voor de 19-jarige Almeerse: de Olympische Spelen. Maar om daar te komen, moest ze weg uit Nederland: trainen met gerenommeerde coaches, in perfecte omstandigheden. Dus koos Niki Wories in oktober het ruime sop om zich te vestigen in Canada.

Nu is ze even in Europa voor een aantal wedstrijden. Afgelopen weekend deed Wories mee aan de NRW Trophy in Dortmund. In de kleine schaatshal, vlakbij het immense voetbalstadion van Borussia Dortmund, vertelt Wories dat haar keuze voor Canada weloverwogen was. Afgelopen zomer werkte ze er een trainingsstage af. En toen wist ze: hier moet ik zijn om mijn olympische droom te verwezenlijken.

'In Nederland zijn de faciliteiten gewoon niet voldoende'

Wories: "In Nederland zijn de faciliteiten gewoon niet voldoende. In Canada zijn ze zoveel gewend. Bruno (Marcotte, red.), bij wie ik ook train, staat op WK’s en heeft een wereldkampioen paren onder zijn hoede. Ze hebben zoveel ervaring. En dat helpt." 

Geen tijd om te wachten

In Canada draait Wories’ leven, anders dan in Nederland, volledig om de sport. "Elke dag ziet er hetzelfde uit. Ik sta op, ga naar de ijsbaan. Daar blijf ik tot in de namiddag en dan ga ik weer naar huis. Mijn studie heb ik even aan de kant gezet om mijn olympische droom te halen."

Het afgelopen seizoen zette Wories, vanuit haar trainingsbasis in Dordrecht, al een flinke stap door zich als eerste Nederlandse in vijf jaar tijd te kwalificeren voor het WK. Maar de schaatsster wil sneller vooruit. "Ik ben 19 jaar, het wordt tijd dat ik grote stappen ga zetten. Dan kan ik niet wachten op Nederlandse faciliteiten. Dus dan maar naar Canada."

Progressie in uitstraling

In Dortmund wordt Niki Wories begeleid door Ian Connolly, een van haar Canadese trainers. Hij roemt haar arbeidsethos en ziet haar ook vooruitgaan. "Sinds haar komst naar Canada is ze tot nu toe elke dag stabieler geworden. Daar zijn we erg blij mee." 

Zelf ziet Wories de progressie ook vooral in haar uitstraling. "Het gaat niet alleen om sprongen en pirouettes, maar ook om het artistieke. Daar heb ik zoveel aan gewerkt."

Grote mogelijkheden

Zichtbaar tevreden stapt Niki Wories in Dortmund van het ijs, na een korte kür die haar de derde score oplevert. Haar trainer Connolly ziet de toekomst zonnig in. "Ik heb geen kristallen bol, maar ik zie grote mogelijkheden voor haar."

STER reclame