De Surinaamse president Bouterse ANP

Het Surinaamse Openbaar Ministerie moet doorgaan met de vervolging van president Desi Bouterse in het Decembermoorden-strafproces. 

De Surinaamse ochtendkrant De Ware Tijd schrijft dat het Hof van Justitie dat heeft bepaald. De krant beroept zich op "zeer betrouwbare bronnen".

Strafeis

Het Decembermoorden-strafproces werd na de aanname van de omstreden Amnestiewet in 2012 opgeschort. De Amnestiewet werd in 2012 door leden van Bouterse’s Nationale Democratische Partij ingediend en in recordtempo door het parlement behandeld en aangenomen. 

Het strafproces naderde in die periode het moment dat de strafeis zou worden bepaald.

De rechtsgeldigheid van de wet wordt door critici in twijfel getrokken omdat hij ingrijpt in een lopend strafproces. Een Constitutioneel Hof zou uitsluitsel moeten geven over de rechtsgeldigheid, maar Suriname heeft zo’n Hof nog niet.

Sandew Hira

Hugo Essed, de advocaat van de nabestaanden betoogde dat in dat geval het Hof van Justitie kon beslissen of de rechtszaak wel of niet doorging. Volgens De Ware Tijd is dat nu dus gebeurd en kan het proces worden hervat en komt er een strafeis tegen de Surinaamse president en de andere verdachten.

De uitspraak van het Hof staat los van de waarheidsvinding over de Decembermoorden die de publicist en nabestaande Sandew Hira op dit moment uitvoert

Hij sprak afgelopen weekend met president Bouterse over de mensenrechtenschendingen in Suriname die plaatsvonden sinds de militaire coup in 1980. 

Rechtsstaat

Essed zegt in reactie op de berichtgeving van De Ware Tijd: "Als het waar is, is het een overwinning voor de rechtsstaat."

De advocaat van Bouterse, Irwin Kanhai, wil alleen kwijt dat hij de berichten in de krant heeft gelezen.

Een terugblik op de decembermoorden in Suriname 1982

STER reclame