NOS Nieuws

Internetgebruikers kunnen zich nu verzekeren tegen online-criminaliteit

Bedrijven konden het al, maar nu kunnen ook particulieren zich verzekeren tegen internetcriminaliteit. De Franse verzekeraar AXA biedt sinds enkele weken de mogelijkheid om je in Nederland te verzekeren tegen laster, misbruik en identiteitsdiefstal op het net.

Omdat steeds meer mensen online aankopen doen en berichten plaatsen, denkt de verzekeraar dat deze 'Cyber Protect-verzekering' aan een vraag voldoet. In Nederland gaat financieel dienstverlener VKG dit aanbieden.

Ruud van Kampen, directeur van VKG, zegt dat steeds meer mensen digitale problemen hebben: "Het gaat om risico's die overal buiten vallen. Niet alleen schade met de bankpas maar ook onheuse bejegening op internet. Als ze je voor van alles uitmaken kan deze verzekering helpen om de belastende informatie van het internet te verwijderen. We hebben het dan over imagoschade."

'Gebeurt vaker'

Volgens Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars gaan steeds meer verzekeraars producten ontwikkelen tegen internetcriminaliteit: "Dat je digitaal schade kan lijden staat buiten kijf. Het gebeurt in Angelsaksische landen al vaker dat hiervoor verzekeringen worden afgesloten. "

VKG-directeur Van Kampen beseft dat niet alle laster van het internet te verwijderen is: "IP-adressen achterhalen zal niet altijd lukken. En ook schadeclaims worden dan lastig. Zeker wanneer het bericht al 2400 keer is gekopieerd. Maar de verzekeraar heeft een team dat zich hier 24 uur mee bezighoudt."

Kettingbotsing

Het is afwachten of verzekeringen tegen internetcriminaliteit een grote toekomst hebben in Nederland. "Hoe groot de markt zal worden is niet te voorspellen", zegt Buis. "Het is een nieuw product. Maar ik denk dat deze markt gaat toenemen. Als het internet een langere tijd uitvalt kan het bedrijven al net zoveel kosten als een flinke kettingbotsing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl