Máxima overhandigt cultuurprijs aan Francine Houben

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Francine Houben krijgt Cultuurprijs

Koningin Máxima heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2015 uitgereikt aan architect Francine Houben. Houben is de ontwerper van onder meer de belangrijkste bibliotheken in Washington en Birmingham en de stationshal in Delft.

De onderscheiding gaat elk jaar naar een persoon of instelling met een grote staat van dienst op het gebied van cultuur of natuur in Nederland. Houben kreeg in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam uit handen van de koningin 150.000 euro. 

Houben wordt door het Cultuurfonds geprezen als internationaal toonaangevend architect. "Haar ontwerpstijl kenmerkt zich door een combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid." 

1/4 De Library of Birmingham werd door Houben ontworpen Mecanoo
2/4 Net als de stationshal in Delft Mecanoo
3/4 De Martin Luther King Jr. Memorial Library moet in 2019 klaar zijn Mecanoo
4/4 Een van haar huidige projecten is de renovatie van de New York Public Library Midtown Mecanoo

Houben is de directeur van het Delftse bureau Mecanoo. Dankzij haar internationale faam heeft ze nu ook de opdracht binnen om de New York Public Library een nieuw gezicht te geven, voor 300 miljoen dollar.

STER Reclame