De Turkse premier Davutoglu met NAVO-chef Stoltenberg
NOS Nieuws

Turkse premier: geen land mag excuses van ons vragen

Turkije heeft nog eens herhaald dat het zich niet geroepen voelt excuses aan te bieden voor het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig. "Geen land mag dat van ons vragen", sprak premier Davutoglu in Brussel na een gesprek met NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg.

Davutoglu zei dat dergelijke incidenten ook in de toekomst kunnen gebeuren, zolang Rusland en de Verenigde Staten niet volledig samenwerken bij de strijd tegen de islamitische terreurgroep IS in Syrië.

Vorige week eiste president Poetin excuses van Turkije, maar president Erdogan ging niet verder dan te zeggen dat hij het neerhalen van de Su-24 betreurt. "We hadden liever gehad dat het niet was gebeurd, maar het is wel gebeurd. Ik hoop dat zoiets zich nooit meer voordoet."

Kalmeren

Davutoglu kreeg vandaag in Brussel steun van de NAVO voor zijn opstelling. NAVO-chef Stoltenberg benadrukte dat alle leden van het bondgenootschap het erover eens zijn dat Turkije het recht heeft om zijn luchtruim te verdedigen. Ook sprak Stoltenberg zijn zorgen uit over de toegenomen Russische activiteiten in het grensgebied, om eraan toe te voegen dat de NAVO zich richt op het kalmeren van de situatie.

Moskou heeft naar aanleiding van het incident maatregelen aangekondigd tegen Turkije, onder meer op het gebied van handel en toerisme. Russen wordt geadviseerd voorlopig niet naar Turkije te gaan.

Ook klonken uit Moskou harde verwijten. Turkije zou een handlanger zijn van IS, onder meer door olie van de terreurgroep af te nemen.

Ontmoeting in Parijs

De diplomatieke betrekkingen op hoger niveau tussen beide landen liggen sinds het neerhalen van het toestel vrijwel stil. President Erdogan had voorgesteld president Poetin de komende dagen bij de klimaattop in Parijs te spreken, maar het lijkt erop dat de laatste daar niets in ziet. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zei vandaag dat zo'n gesprek er waarschijnlijk niet komt en dat het in elk geval niet gepland is.

Een gesprek tussen Poetin en president Obama sloot Peskov niet uit. "Waarschijnlijk zullen zij elkaar tegenkomen." Poetin spreekt in Parijs ook met bondskanselier Merkel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl