Gastheer president Hollande ontvangt premier Rutte
NOS Nieuws

Klimaattop vanochtend officieel van start

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

De internationale klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Parijs wordt vanochtend officieel geopend. Er is eerst een minuut stilte voor de slachtoffers van de recente aanslagen in de Franse hoofdstad. De openingsceremonie wordt voorgezeten door de Franse president Hollande. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties houdt aansluitend een toespraak.

Op de top, in de Parijse voorstad Le Bourget, wordt de komende twee weken gepraat over een nieuw klimaatakkoord. Met het akkoord moet verdere opwarming van de aarde worden tegengegaan.

Fossiele brandstoffen

Staatshoofden en regeringsleiders van de deelnemende landen houden in de loop van de dag allemaal een toespraak. Iedereen heeft 3 minuten spreektijd en de speeches worden gehouden in twee zalen tegelijk. Die van premier Rutte staat gepland tussen 18.00 en 19.00 uur.

Ook is Rutte vandaag aanwezig bij een bijeenkomst over het subsidiëren van fossiele brandstoffen. Wereldwijd krijgen fossiele energiebronnen staatssteun. Maar de beweging om hier een einde aan te maken groeit. Nederland heeft zich daartoe aangesloten bij een initiatief, onder voorzitterschap van Nieuw-Zeeland, dat oproept tot het beëindigen van deze subsidies.

Hollande schudt handen regeringsleiders (of knikt beleefd)

Knelpunten

Na vandaag gaat het onderhandelingsproces echt van start. Eerder spraken de politieke leiders al af dat de stijging van de temperatuur op aarde tot 2 graden beperkt moet blijven. Daartoe moet de uitstoot van broeikasgassen in de komende decennia fors naar beneden.

Een van de grote knelpunten bij het maken van klimaatafspraken tot nu toe was dat armere landen minder verplichtingen willen dan de rijke landen. Zij redeneren dat de rijke landen tot nu toe veruit de meeste broeikasgassen hebben uitgestoten en dus ook de meeste maatregelen moeten nemen.

China

Maar inmiddels is ook een land als China, dat tegenwoordig de meeste uitstoot heeft, bereid tot ingrijpende maatregelen. Vorige week werd bekend dat de Chinezen binnen vijftien jaar een belangrijk deel van hun energievoorziening duurzaam willen maken.

Net als China hebben vrijwel alle landen van de wereld in de aanloop naar de top laten weten met hoeveel ze hun uitstoot zullen beperken. Opgeteld is dit nog niet genoeg om het 2-graden-doel te bereiken. Dus er is nog genoeg te bespreken in Parijs.

Ron Linker over wat er vandaag gebeurt op de klimaattop

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl