In Groningen is een auto van de weg gewaaid
NOS NieuwsAangepast

Code oranje ingetrokken; storm neemt af

Het KNMI heeft code oranje ingetrokken. In het hele land is nu code geel van kracht: dat betekent dat er zware windstoten kunnen voorkomen van rond de 80 kilometer per uur, aan zee van 100 kilometer per uur.

De komende uren wordt het rustiger. De windstoten nemen dan geleidelijk in kracht af.

Er trok vanavond een zuidwesterstorm over Nederland. In het kustgebied werd windkracht 9 gemeten met windstoten tussen de 100 en 120 kilometer per uur.

Code oranje gold alleen voor de noordelijke provincies. In Groningen kwam een auto op zijn kop in de sloot terecht nadat hij van de weg was gewaaid. De bestuurder is gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Dijkopening bij Den Oever uit voorzorg dicht

Bij Den Oever werd de dijkopening vanmiddag uit voorzorg gesloten. Ook zijn er extra wachtdiensten ingezet om de dijken in de gaten te houden.

Verder werden de sluizen bij IJmuiden en bij Delfzijl gesloten. Door het hoge water voeren er minder veerboten naar de Waddeneilanden. De veren tussen Vlissingen en Breskens voeren helemaal niet meer vanwege de harde wind.

Reizigers

Mensen die in Noord-Holland, Friesland, Groningen en de Wadden de weg op gingen, werden gewaarschuwd voor rondvliegende takken.

Op Schiphol is een aantal vluchten geannuleerd vanwege de storm. Tientallen vertrekkende vluchten hebben vertraging. Maar volgens een woordvoerder is de situatie beheersbaar.

Op het spoor waren er wat problemen tussen Ede-Wageningen en Utrecht CS door een omgevallen boom. De NS waarschuwt voor langere reistijden.

Aan de kust bij Den Helder waren vanmiddag ook mensen die juist naar buiten gingen voor een wandeling over de dijk. "Heerlijk om even uit te waaien."

Uitwaaien aan de kust bij Den Helder

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl