Kimmann, Dubbeldam en Knegt
NOS SportAangepast

Wie wordt Sportman van 2015?

Wie treedt er in de voetsporen van Arjen Robben? Na de zeven kandidaten van vorig jaar nomineerde de vakjury dit jaar gewoon weer drie kanshebbers voor de eretitel Sportman van het Jaar.

Shorttracker Sjinkie Knegt is een van de genomineerden.

De 'Schicht uit Bantega' was dit jaar oppermachtig op de internationale titeltoernooien. Eerst in eigen land tijdens de EK in Dordrecht, waar hij zijn favorietenrol als boegbeeld waar maakte door voor de tweede keer in zijn carrière de Europese titel te grijpen.

Twee maanden later kroonde Knegt zich definitief tot shorttrackkoning van 2015. Zonder een afstand te winnen werd hij in Moskou voor de eerste keer wereldkampioen.

De Fries, die dit jaar ook nog vader werd van een dochter, werd na zijn wereldtitel al geconfronteerd met een mogelijke nominatie als Sportman van het Jaar. Daar reageerde hij -hoe kan het ook anders- destijds nuchter op: "Dat zien we dan wel weer, hè."

'Sportmannen' verrast met gouden envelop

In één jaar de overstap van de junioren naar de senioren maken, dan tussen de 'grote mannen' wereldkampioen BMX worden, en ook nog een nominatie als Sportman van het Jaar binnenslepen. Dat overkomt de 19-jarige BMX'er Niek Kimmann.

In het regenachtige, Belgische Zolder reed Kimman in zijn eerste jaar bij de beroepsrenners tot ieders verrassing naar de wereldtitel. Daarmee werd hij de tweede Nederlandse wereldkampioen op de fietscross ooit. Een dag eerder won Kimmann ook nog WK-zilver in de tijdrit.

De oplettende kijker had de grote doorbraak van de BMX'er al aan kunnen zien komen. Vorig jaar werd Kimmann wereldkampioen bij de beloften en twee maanden voor het WK baarde hij ook al opzien door op Papendal een wereldbekerwedstrijd op zijn naam te schrijven.

Sportman van het Jaar 2015: de nominaties

Sinds dit jaar heeft Jeroen Dubbeldam alle grote prijzen in zijn kast staan. Daar kan er tijdens het Sportgala nog eentje bijkomen: Dubbeldam is als enige man voor de tweede keer op rij genomineerd.

De 42-jarige springruiter maakte zijn palmares in 2015 compleet door op de EK in Duitsland met zijn paard Zenith de individuele Europese titel te grijpen. In Aken reed Dubbeldam soeverein naar het goud: hij maakte in vijf manches geen enkele fout. Ook in de landenwedstrijd was Dubbeldam letterlijk goud waard. Hij reed foutloos en Oranje werd ook op dat onderdeel Europees kampioen.

Na zijn olympische titel in Sydney (2000) en de wereldtitel die hij vorig jaar in het Franse Caen veroverde, staat Dubbeldam sinds het EK in Aken in een bijzonder en kort rijtje. Na de Duitser Hans Günter Winkler is hij pas de tweede ruiter ter wereld die in zijn individuele carrière die drie grote prijzen heeft veroverd. Alleen de titel Sportman van het Jaar ontbreekt nog.

Jurylid Esther Vergeer verklaart nominaties Sportgala

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl