Protest in Athene
NOS Nieuws

Wereldwijd betogingen voor klimaatmaatregelen

In verschillende landen zijn betogers de straat op gegaan om maatregelen te eisen ter bescherming van het klimaat. De demonstraties komen daags voor de VN-klimaattop in Parijs.

In Amsterdam lopen een paar duizend mensen door de binnenstad, in een mars die is georganiseerd door Greenpeace, Oxfam Novib en Milieudefensie. De deelnemers aan de Klimaatparade willen dat Nederlanders meer wind- en zonne-energie gebruiken en minder fossiele brandstoffen.

 • ANP
  Cabaretier Dolf Jansen opent de klimaatparade op het Museumplein
 • ANP
  Deelnemers van de Klimaatparade vragen aandacht voor klimaatverandering
 • ANP
  Een deelnemer van de Klimaatparade
 • ANP
  Aanleiding voor de betoging is de Klimaattop in Parijs

In Australië gingen tienduizenden mensen de straat op. Alleen al in Sydney waren er 45.000 mensen op de been en ook waren er demonstraties in de hoofdstad Canberra en Perth.

Deelnemers droegen borden met teksten als "We kunnen niet op water lopen" en "Verhoog je stem, niet het zeepeil". Ook waren er betogingen in onder meer Griekenland, Indonesië, Hongkong en de Filipijnen.

Wereldwijde protestacties voor klimaat

De milieumarsen maken deel uit van een wereldwijde campagne om wereldleiders ertoe aan te sporen in Parijs maatregelen te nemen tegen de opwarming van de aarde.

In Parijs zijn demonstraties uit veiligheidsoverwegingen verboden, maar milieuactivisten hebben een creatieve oplossing bedacht om het verbod te omzeilen. Ze hebben duizenden schoenen neergezet in het centrum van de Franse hoofdstad, die symbool staan voor de vele betogers.

De VN-klimaattop begint morgen. De inzet is een bindend klimaatverdrag tussen 195 landen dat de opwarming van de aarde onder de 2 graden moet houden. Als het lukt, zou het voor het eerst in de geschiedenis zijn dat alle landen beloven minder broeikasgassen uit te stoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl