De buste van Nefertiti is te bezichtigen in het Egyptisch museum in Berlijn
NOS Nieuws

Leiden geheime gangen naar grafkamer koningin Nefertiti?

De Britse egyptoloog Nicholas Reeves is er steeds zekerder van dat hij de laatste rustplaats van koningin Nefertiti gaat vinden. Eerder zag Reeves al scheuren in het pleisterwerk van de tombe van Toetanchamon, nu blijkt dat er ook temperatuurverschillen te zien zijn op de muren. Beide vondsten wijzen op geheime ruimtes achter de tombe.

Reeves presenteert zijn bevindingen

Reeves gaat verder met zijn zoektocht naar geheime gangen in het grafcomplex van farao Toetanchamon, maakte hij vandaag bekend tijdens een persconferentie met de Egyptische minister van Oudheden Mamdouh al-Damaty. Volgens Damaty is het op dit moment zo'n 90 procent zeker dat die er zijn. De data worden in Japan nog verder geanalyseerd.

De tombe van Toetanchamon

Koningin Nefertiti was de stiefmoeder van Toetanchamon dus volgens Reeves is de kans groot dat zij in één van de geheime ruimtes ligt. Het lijkt er bovendien op dat het bouwwerk oorspronkelijk voor een vrouw bedoeld was, en niet voor de jonge Toetanchamon.

Koningin Nefertiti was volgens de overlevering de mooiste vrouw van haar tijd. Ze overleed in de veertiende eeuw voor Christus, maar haar volmaakte jukbeenderen zijn nog steeds wereldberoemd. Wetenschappers hopen dat haar lichaam nieuwe inzichten oplevert over een periode waar nog weinig over bekend is.

In 1912 ontdekte een Duitse archeoloog een buste van Nefertiti, het kunstwerk is te zien in het Egyptisch museum in Berlijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl