
Met de klimaattrein naar Parijs
Aan boord van een speciale trein is vandaag de Nederlandse delegatie naar de klimaattop in Parijs gereisd. Maandag begint daar de 21ste klimaattop van de Verenigde Naties. Doel is het afsluiten van een nieuw klimaatverdrag, dat verdere opwarming van de aarde moet tegengaan.
In de trein die vanmiddag vanuit Rotterdam vertrok, zaten ook klimaatwetenschappers, milieuorganisaties en vertegenwoordigers van bedrijven en gemeenten. Aan boord is gepraat over onderwerpen als energiezuinig bouwen, duurzaam transport en andere mogelijkheden om de CO2-uitstoot te verminderen.
Dijksma
De Train to Paris is georganiseerd door de Nederlandse Klimaatcoalitie, ProRail, NS en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ook staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu reisde mee.
Niet alleen uit Nederland reed zo'n speciale klimaattrein. De Train to Paris is een initiatief van de International Union of Railways. Deze organisatie verzorgt vanuit meerdere Europese hoofdsteden een soortgelijke treinreis naar Parijs.
2-graden-doelstelling
Uit de hele wereld komen dit weekend onderhandelingsdelegaties naar de Franse hoofdstad. Bij de opening van de top zijn ook staatshoofden en regeringsleiders, zoals de presidenten van de Verenigde Staten, China en Rusland: Obama, Xi Jinping en Poetin.
De mondiale klimaattop duurt tot 11 december. Een mogelijk akkoord heeft tot doel de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius, ten opzichte van pre-industrieel niveau. Wereldwijd is de aarde sinds 1750 met bijna 1 graad opgewarmd. In Nederland met 1,7 graad.
Plannen nog onvoldoende
In aanloop naar de top hebben de meeste landen al bekendgemaakt met hoeveel ze hun uitstoot gaan terugbrengen. Opgeteld zijn deze plannen nog niet genoeg om het 2-graden-doel te halen. Daarom wordt er op de top gepraat over mogelijkheden om de plannen verder aan te scherpen.
Parlement Spanje stemt in met 'Alleen ja is ja'-sekswet
In de nieuwe wet worden seksueel misbruik en aanranding onder alle omstandigheden gezien als verkrachting, waarop maximaal 15 jaar gevangenisstraf staat.
Palestijns onderzoek: Israëliërs schoten journalist opzettelijk dood
De Palestijnse autoriteiten gaan de bevindingen van het onderzoek delen met het Internationaal Strafhof in Den Haag.
Geroemd en bekritiseerd: talkshow Ellen DeGeneres stopt vandaag
The Ellen DeGeneres Show was een van de meest bekeken middagprogramma's in de VS. DeGeneres verdiende er jaarlijks meer dan 50 miljoen dollar mee.