Het Macedonische leger bouwt aan het grenshek
NOS Nieuws

Macedonië bouwt hek bij grens met Griekenland

Het Macedonische leger is begonnen met het bouwen van een hek bij de grens met Griekenland. Dat gebeurt op de plek waar vluchtelingen het land binnenkomen, meldt het persbureau Reuters.

Er worden lange stalen palen in de grond geslagen en er wordt gaas uitgerold. De afscheiding lijkt op het hek dat Hongarije heeft neergezet om vluchtelingen tegen te houden op de grens met Servië en Kroatië.

Macedonië laat alleen nog Syriërs, Irakezen en Afghanen door. Die maken kans op asiel in Europa. Vluchtelingen met een andere nationaliteit worden tegengehouden, onder meer Iraniërs, Pakistanen en Bengalezen.

 • AFP
  Een vrouw en haar kinderen wachten in de stromende regen tot ze de grens over mogen
 • AFP
  Op de grens zitten al ruim een week 1000 tot 1500 mensen vast in een kamp
 • AFP
  Daar zijn geen slaapplekken of goede sanitaire voorzieningen
 • EPA
  Een structurele oplossing is nog niet in zicht
 • AFP
  Sommigen mogen wel de grens over, zoals deze vrouw met haar kind

Op de grens zitten al ruim een week 1000 tot 1500 mensen vast in een kamp zonder slaapgelegenheid of goede sanitaire voorzieningen. "Het is de bedoeling dat mensen daar niet langer dan vier uur verblijven", zegt correspondent Marcel van der Steen.

"Een aantal van hen is vast van plan daar te blijven tot de grens opengaat, maar er zijn ook mensen die in de bus terug naar Athene stappen. Die zijn de uitzichtloosheid en de regen zat en verliezen de hoop om de grens over te kunnen steken."

"Ook in Athene hebben ze weinig perspectief. Sommigen hopen daar de juiste papieren te kunnen regelen, anderen hopen er in de illegaliteit terecht te komen en te proberen op eigen houtje misschien via andere landen als Albanië of Bulgarije toch richting Duitsland te gaan."

Kleine groep

Volgens Van der Steen is een structurele oplossing niet in zicht. "De UNHCR probeert de situatie onder controle te houden, zo menselijk mogelijk te houden; de Macedonische staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in Skopje wijst vooral naar de EU."

Het gaat om een betrekkelijk kleine groep; 90 procent van de vluchtelingen die via Macedonië reizen, komt uit Syrië, Afghanistan of Irak en wordt wel doorgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl