Ron Meyer en Sharon Gesthuizen ANP

Wie volgt partij-icoon Jan Marijnissen op als voorzitter van de SP? Wordt het de gedoodverfde winnaar Ron Meyer of toch Kamerlid Sharon Gesthuizen? Vanmiddag valt de beslissing tijdens het SP-partijcongres in Utrecht.

Meyer is favoriet, mede omdat het partijbestuur zich unaniem uitsprak voor de vakbondsbestuurder van de FNV. Het bestuur beslist samen met afgevaardigde leden uit de verschillende regio's wie de nieuwe voorzitter wordt.

Toch denkt Gesthuizen niet dat het een gelopen race is. "Ik heb van veel mensen en afdelingen gehoord dat er steun voor me is. Dus ik denk dat het heel spannend gaat worden." 

Democratiseren

Het Kamerlid wil de partij verder democratiseren, iets waar niet iedereen in de partij voor voelt. Zo is Jan Marijnissen niet enthousiast over het aanwijzen van de voorzitter via een verkiezing. "In veel partijen heeft het dramatische gevolgen gehad. Je kunt een situatie krijgen waarin partijgenoten lijnrecht tegenover elkaar komen te staan", zei hij in een interview in NRC Handelsblad. Daarin roemde Marijnissen de ervaring van Meyer en zijn werk als vakbondsman. De ervaring van Gesthuizen als Kamerlid noemde hij voor de functie van voorzitter "volstrekt irrelevant".

Gesthuizen vindt niet dat ze is tegengewerkt. "Het was onverwacht dat ik me kandideerde. Ik denk dat veel mensen daaraan hebben moeten wennen. En ik heb wel heel duidelijk neergezet wat mijn visie is. Ik wil de leden meer inspraak geven."

Profileren

Gesthuizen wil dat de partij zich landelijk op meer punten profileert, zoals het vluchtelingenvraagstuk. "We zijn als SP heel goed in actievoeren in de zorg en sociale zekerheid, maar er zijn meer thema's die onze aandacht verdienen."

Ron Meyer is ook optimistisch over de verkiezing, maar of hij zijn overwinningstoespraak al heeft geschreven, wil hij niet zeggen. "Een optimistisch positief verhaal zit zeker in mijn hoofd." Als Meyer de nieuwe voorzitter wordt, zal ook hij de zaken anders aanpakken. "Ik ben een totaal ander mens dan Jan Marijnissen, we hebben dertig jaar verschil in ervaring en een andere leiderschapsstijl."

Wereld veranderen

Meyer zegt dat er dingen zullen veranderen, maar wat dat zal zijn, wil hij nog niet zeggen. De verbreding, die Gesthuizen voor ogen ziet, ziet Meyer niet zo snel zitten. 

Hij wil zich richten op het behalen van overwinningen op specifieke thema's. "We zijn niet opgericht om een imago te hebben, maar om de wereld te veranderen. En ik constateer dat we de afgelopen tijd onvoldoende overwinningen hebben binnengehaald. Stap voor stap, actie voor actie, gaan we dit land veranderen. Dat vind ik belangrijker dan dat we dat op te veel thema's tegelijk gaan doen."

Jan Marijnissen is sinds 1988 partijvoorzitter van de SP. Lange tijd combineerde hij de functie met het aanvoeren van de fractie in de Tweede Kamer en gold hij als de onbetwiste leider van de SP. Meyer en Gesthuizen zeggen beiden hun baan op te geven als ze gekozen worden tot voorzitter.

Jan Marijnissen was sinds 1988 partijvoorzitter, een functie die hij lang met het politieke leiderschap van de SP combineerde ANP

STER reclame