Extra inzet van het leger in Brussel EPA

Meer dan veertig Belgen komen in verzet tegen het anti-terreurbeleid van de Belgische regering. Onder de titel 'Van angst naar verzet' hebben zij een open brief gepubliceerd waarin zij stellen dat zij niet langer in angst willen leven, meldt de VRT. "Wij zeggen neen tegen de autoritaire staat die we onder onze ogen geboren zien worden", schrijven ze. 

De groep bestaat onder andere uit wetenschappers en vakbondsmensen. Zij twijfelen ook aan de efficiëntie van de maatregelen die afgelopen weken genomen zijn. Ook vragen ze zich af waar de regering het geld voor de extra maatregelen vandaan haalt.

Steun

"De brief is vooral een oproep", zegt een van de initiatiefnemers tegen de VRT. "We plannen zelf geen grote actie, maar steunen wel acties die nu al op stapel staan, zoals de acties die dit weekend plaatsvinden naar aanleiding van de klimaattop."

Hij doelt daarmee op de vele kleine acties van milieu-actiegroepen in verband met de klimaattop in Parijs. Tienduizend Belgen zouden dit weekend naar Parijs gaan om mee te lopen in de grote klimaatmars daar, maar die werd verboden vanwege de terreurdreiging. De Belgen zouden daarom naar Oostende uitwijken, maar ook dat gaat niet door, omdat ook in België de terreurdreiging groot is. In plaats daarvan worden nu zondag in België allerlei kleine acties opgezet.

Kosten

De VRT heeft berekend wat de anti-terreurmaatregelen in België kosten. De economische schade van de terreurdreiging wordt geschat op een kleine 30 miljoen euro per dag. Daar komt de omzetdaling van de horeca en andere bedrijven nog bij; in Brussel is dat ongeveer 22 miljoen euro. In totaal kost het België dus 52 miljoen euro per dag.

STER reclame