Onderzoeksleider Lowell Goddard
NOS Nieuws

Onderzoek kindermisbruik GB sterk uitgebreid

Het omvangrijke onderzoek naar kindermisbruik in Groot-Brittannië wordt sterk uitgebreid. Onder meer zittende en voormalige parlementsleden, de Anglicaanse en Rooms-Katholieke Kerk, scholen, jeugdgevangenissen en andere instellingen zullen erin worden betrokken, heeft onderzoeksleider Lowell Goddard bekendgemaakt.

Zo gaan de onderzoekers beschuldigingen onder de loep nemen over een kinderpornonetwerk dat zou bestaan in de top van de Britse politiek. Behalve parlementsleden komen ook hoge ambtenaren, regeringsadviseurs en leden van inlichtingen- en veiligheidsdiensten in beeld.

Doofpot

Het onderzoek is dit jaar begonnen na verhalen dat in de hoogste kringen een operatie gaande zou zijn om het schandaal rond het kindermisbruik in de doofpot te stoppen. Er zijn veel speculaties en beschuldigingen geuit, onder meer aan het adres van oud-premier Heath, maar van bewijzen, laat staan veroordelingen is geen sprake.

Er zijn al twee commissievoorzitters afgetreden. De huidige voorzitter Goddard is een Nieuw-Zeelandse rechter, om te onderstrepen dat de commissie onafhankelijk is. Naar verwachting gaat het hele onderzoek vijf jaar duren en tientallen miljoenen ponden kosten. Met de nieuwe uitbreiding is er binnen het onderzoek sprake van twaalf deelonderzoeken. Sommigen houden er daarom rekening mee dat het nog veel meer tijd gaat kosten.

Saillant is dat alle verhoren van de onderzoekscommissie openbaar zijn. De Anglicaanse kerk heeft er zelf op aangedrongen dat de commissie zich snel zou verdiepen in de misbruikschandalen binnen de kerk. "Dat zal voor ons waarschijnlijk een aantal nare en moeilijke verhalen opleveren en ik accepteer dat dat erbij hoort", zei bisschop Butler van Durham, een van degenen die hadden aangedrongen op het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl