NOS NieuwsAangepast

Kabinet: oproep tot 'bankrun' strafbaar stellen

In het openbaar oproepen om zoveel mogelijk geld van een bank te halen, wordt mogelijk strafbaar. De ministers Opstelten van Veiligheid en Justitie en De Jager van Financiën bereiden een wetsvoorstel voor.

Ze willen dat mensen die oproepen tot een zogeheten 'bankrun' maximaal vier jaar cel kunnen krijgen of een boete van maximaal 19.000 euro. Volgens de ministers kan een bankrun een bank ernstig in gevaar brengen.

De ministers stellen dat de ondergang van een bank bij een bankrun eerder een kwestie van uren dan van dagen is, omdat een oproep met de huidige communicatiemiddelen snel te verspreiden is. Banken kunnen zich daar niet tegen verweren en moeten daarom strafrechtelijke bescherming krijgen, is de gedachte.

DSB

Aanleiding voor de strengere aanpak is de ondergang van de DSB Bank. Rekeninghouders haalden in elf dagen ruim 600 miljoen euro van de bank na een oproep van Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed.

De bankrun was de opmaat tot het faillissement van de bank van Dirk Scheringa.

'Anti-Lakemanwet'

In een reactie zegt Piet Lakeman dat een wet om oproepen tot een bankrun tegen te gaan "krankzinnig en schadelijk is voor het publiek". Hij noemt het de 'anti-Lakemanwet'.

Lakeman vindt dat het verbieden van zo'n oproep mensen compleet afhankelijk maakt van incompetente toezichthouders. Zelf wil hij de wet gaan omzeilen door mensen in minder uitgesproken bewoordingen te adviseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl